«Deepfake»-videomanipulasjon:

Frykter at nytt fenomen kan bli brukt til å angripe norske politikere

Trump sier han har baller til å trekke USA ut av Paris-avtalen og Obama kaller Trump en drittsekk i manipulerte videoer. Eksperter frykter at norske politikere kan bli rammet.

FALSK TRUMP: Videoen viser et bilde av Donald Trump, men personen i vidoen, som er produsert av et belgisk, politisk parti, er ikke av den amerikanske presidenten. Video: Socialistische Partij AndersVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Kjære folk i Belgia. Dette er stort. Som dere vet, har jeg hatt baller til å trekke USA ut av Parisavtalen. Det bør også dere gjøre.», sier Trump i en video som dukket opp på sosiale medier i mai i fjor.

Videoen viser et bilde av Donald Trump, men personen i videoen, som er produsert av det belgiske politiske partiet Socialistische Partij Anders (Sp.a), er ikke den amerikanske presidenten, skriver The Economist.

- En sløv tilskuer kan la seg lure, men på Trump-klippet ser man at leppebevegelser og lyd ikke hører sammen, sier Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT Norge til Dagbladet.

Har man ikke lagt merke til at videoen er falsk ved første øyekast, får man imidlertid en oppklaring fra Trump-imitasjonen i slutten av klippet:

«Vi vet alle at klimaforandringer er oppkonstruert. Akkurat som denne videoen».

Lett å forfalske videomateriale

At bilder lett kan manipuleres er kjent for de fleste. Mindre kjent er det at videomateriale nå er på vei til å bli like sårbart for manipulasjon.

Såkalte «Deepfake»-videoer kan lages med bilder som eksempelvis hentes fra sosiale medier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer