KRITISKE FORHOLD: Ansatte ved Oslo fengsel forteller at situasjonen på avdeling A er kritisk. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix
KRITISKE FORHOLD: Ansatte ved Oslo fengsel forteller at situasjonen på avdeling A er kritisk. Foto: Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Frykter at økt press og farligere innsatte vil «knekke ryggene» på fengselsansatte

Markant økning i episoder med spytting, angrep med kniv, slag og kvelertak mot betjenter, sier foreningsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er redd vi kommer til å knekke en del rygger framover. Ansatte er slitne, sier avdelingsleder Ole Johannessen i Oslo fengsel til Fri Fagbevegelse, en stiftelse under LO Media.

I et brev på vegne av avdelingslederne til ledelsen ved fengselet og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) forteller han at farligere fanger og få ressurser sliter ut de ansatte.

- Jeg skyter ikke på fengselsledelsen som gjør så godt de kan i en vanskelig situasjon, men på ledelsen i KDI og regionledelsen som ikke ser oss nede på gulvet og den situasjoner vi er, sier Johannesen til nettstedet.

Vedtatt lagt ned Stortinget vedtok å legge ned avdeling A, også kjent som «Botsen», rett før jul i fjor. Dette var avdelingen justisminister Anders Anundsen (Frp) i sin skrytevideo fra august berømte, fordi regjeringen hadde gjort om en fritidsavdeling til 20 nye lukkede plasser.

- Det skjedde veldig fort, sier Anundsen i videoen foran fengslet.

Men nedleggelsesvedtaket kom også fort. Men det sitter fortsatt innsatte på avdeling A, og fengselsbetjentene med avdelingsleder, mener forholdene nå er svært kritiske, både for innsatte og ansatte.

- Progresjon ikke viktig lenger Nedleggelsen er den største omstillingsprosessen i kriminalomsorgens historie på enhetsnivå. Den rammer minst 140 ansatte og 170 innsatte. Senterpartiet stemte imot nedleggelsen, skriver Fri Fagbevegelse.

- I omstillingsprosessen trenger vi ikke mindre penger. Vi trenger mer. Vi skal ha full drift og levere på alle nivåer, sier Johannessen, som klager over at budsjettene i kriminalomsorgen er kuttet med 0,7 prosent i år. Dette har ført til færre ansatte på jobb i Oslo fengsel.

Johannessen har jobbet som fengselsbetjent i 29 år, og han beskriver overfor nettstedet en regresjon.

BOTSEN:
Inngangspartiet til Oslo fengsel, avdeling A, bedre kjent som Botsen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOTSEN: Inngangspartiet til Oslo fengsel, avdeling A, bedre kjent som Botsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Verdier som progresjon i soningen og god tilbakeføring til samfunnet ser i stor grad ut til å være noe som egentlig ikke er viktig lenger.

- Særdeles krevende Nå ønsker avdelingslederne ved Oslo fengsel å avslutte året ved avdeling A med verdighet, og fortsatt drive god kriminalomsorg fram til stengningen. Farukh Qureshi, leder i Oslo fengselsfunksjonærers forening sier til Dagbladet at det vil bli vanskelig.

- De tre første månedene i år har vært særdeles krevende. Vi har kuttet i bemanningen blant annet på grunn av innskrenkninger i driftsbudsjettet og har en markant økning i hendelser rettet mot betjenter, i forhold til samme periode i 2015. Vi hadde også en økning i antall overføringer til sikkerhetscelle, sier Qureshi, som sier fengselsbetjentene ikke har sjans i havet til å følge opp de ansatte på en god nok måte.

Ønsker kvalitet nå Quershi forteller at de er for få på jobb, samtidig som flere faglige tilbud er lagt ned de siste åra. Kombinasjonen mener Qureshi kan få dramatiske konsekvenser.

Qureshi forteller om flere episoder med spytting mot betjenter, angrep med kniv, slag og kvelertak mot betjenter som har medført skade.

- De faglærte fengselsbetjentene ønsker å jobbe faglig, men det vi driver med nå er bare opphold, og det er problematisk for de innsattes del. Men slik det er i dag, har vi ikke mulighet til å jobbe faglig, sier Qureshi, som mener at bruken av ufaglærte er problematisk, og den får kritiske følger.

- Det er helt greit at det på politisk nivå tenkes på nybygg og framtida, men det betyr ikke at man ikke skal ha fokus på det faglige innholdet nå i dag. Det er minst like viktig for dem som fortsatt sitter bak murene hos oss, sier Qureshi.

Kjenner seg ikke igjen Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, kjenner seg ikke igjen i avdelingslederens beskrivelse av forholdene på «Botsen».

- Vi kan være helt enige om at budsjettene er trange og de innsatte mer krevende enn før. Vi har en løpende dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om både økonomi og utfordringer i arbeidet, men samtidig må vi også forholde oss til verden slik som den er, og ikke bare slik som vi vil ha den, skriver Vollan til Fri Fagbevegelse i en e-post.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at kriminalomsorgen er en etat i tilbakegang, slik Johannesen mener. Jeg mener tvert om at vi får til svært mye innenfor rammene våre, både på innholdssiden og i form av nye bygg.

De ansatte mener ledelsen må høre mer på hva som skjer på gulvet.

- Det er mye som skjer i Kriminalomsorgen nå, de ansatte opplever det ikke som om at direktoratet og politisk ledelse forstår hvor krevende og utfordrende hverdagen er. Vi ber de ansvarlige om å lytte til de ansatte og verdsette den krevende jobben de gjør, avslutter Qureshi.