Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borgerkrigen i Syria:

Frykter at Øst-Ghouta blir som Øst-Aleppo

Voldsom bombing av boligområder i Øst-Ghouta. FN kaller bombinga «meningsløs» og ber Assad-regimet stoppe angrepene umiddelbart.

ENDA MER LIDELSE: Innbyggerne i Øst-Ghouta har opplevd krig, sult, død og å være omringet av Assad-regimet i mange år. Minst 77 mennesker fryktes drept og flere hundre skadd. FN kaller bombingen meningsløs. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix
ENDA MER LIDELSE: Innbyggerne i Øst-Ghouta har opplevd krig, sult, død og å være omringet av Assad-regimet i mange år. Minst 77 mennesker fryktes drept og flere hundre skadd. FN kaller bombingen meningsløs. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN kaller bombingen av boligområder i Øst-Ghouta for fullstendig meningsløs, og ber om at den stanses umiddelbart. Rundt 100 mennesker er drept og 470 såret.

- Denne voldsopptrappingen må stoppe. Det er viktig å stoppe denne meningsløse menneskelige lidelsen umiddelbart, sier Panos Moumtzis, FNs humanitærkoordinator for Syria-krisa, ifølge Al Jazeera.

Siden 2013 har rundt 400 000 innbyggere i Øst-Ghouta vært beleiret, altså omringet av Assad-regimets soldater. De har opplevd å bli angrepet med kjemiske våpen, og både bombing og sulting har vært taktikk fra regjeringsstyrkene for å få opprørssoldatene til å legge ned våpnene. Uten nytte.

Nå er nye bombeangrep på gang. Minst 98 sivile, deriblant 20 barn og 14 kvinner, er drept ifølge Syrian Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Forbereder bakkeinvasjon

BBC melder den syriske hæren nå forbereder en bakkeoffensiv mot området, som ikke ligger langt unna hovedstaden Damaskus.

FN ber nå den syriske Assad-regjeringen om å stoppe bombingen, som de sier har «kommet ut av kontroll», og som de omtaler som «fullstendig meningsløs».

​Desperate foreldre løper nå rundt og leter etter barna sine, døde eller levende, melder nyhetsbyrået AFP.

Nidal var en av dem. På likhuset på Douma-sykehuset fant han datteren sin, Farah. Det tok litt tid før han gjenkjente henne. Den lille jenta var en av 54 sivile som ble drept i går, ifølge AFP.

- Jeg har fem andre barn som jeg ikke vet noe om. Alle fem og mora deres, sa faren desperat i går.

Litt seinere møtte AFP igjen far Nidal. Heldigvis var hans fem andre barn i live, kunne han fortelle.

Fullstendig kaos

Minst ni av dem som ble drept i går, var barn. Mer enn 300 personer var skadd - i går. Flyangrepene og bombingen fortsetter i dag.

På sykehuset i Douma, den største byen i Øst-Ghouta, hersker fullstendig kaos. Barn og foreldre som leter etter sine kjære. Andre sitter stille, rett opp og ned, med blod rennende nedover fjeset, beskriver AFP-journalisten.

Ifølge den internasjonale legeorganisasjonen UOSSM, har det vært minst 72 flyangrep de siste døgnene, og minst 97 er drept og over 500 skadd. Fem sykehus meldes også truffet, deriblant Al Marj-sykehuset, som ikke lenger kan brukes til å hjelpe de hundrevis av trengende menneskene.

- Situasjonen er katastrofal, og folk har ingen steder å dra. Dette kan være et av de verste angrepene i Syrias historie. Til og med verre enn i Aleppo, sier Said Zedoun Al Zoebi, sjef or UOSSM International i en pressemelding.

Tidligere denne måneden var det også angrep på Øst-Ghouta, der hundrevis av mennesker ble drept og enda flere skadd. Det førte til en sjelden våpenhvile, og til at humanitær hjelp fikk komme inn i den omringede bydelen, skriver BBC.

Verste på mange år

Men nå er altså angrepene i gang igjen, og de er «de verste på mange år», ifølge BBCs Midtøsten-korrespondent Lina Sinjab.

Folk frykter nå at situasjonen skal bli like ille som i Aleppo i desember 2016.

Siden søndag har sivile området blitt bombet. Det inkluderer bakerier, lager og alle andre steder som huser matvarer, og nå frykter innbyggerne at Øst-Ghouta skal bli som Aleppo vinteren 2016: Et område fullstendig i ruiner.

Antallet døde er usikkert, men stiger. Mandag ble fire sykehus truffet i bombeangrepene.

- Våre sykehus er overfylte med sårede personer. Vi begynner å slippe opp for bedøvelse og andre viktige legemidler, sa legen ifølge NTB.

En opposisjonstilhenger i området sier at det faller flere titalls granater hvert minutt mot det opprørskontrollerte forstadsområdet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!