Frykter at «pappaene på gølvet» ikke kommer seg hjem

Fellesforbundets leder Arve Bakke advarer mot Høyres forslag om å fjerne fedrekvota.

TØFFERE FOR PAPPA: Leder av Fellesforbundet, Arve Bakke (helt til høyre) advarer mot Høyres planer om å fjerne fedrekvoten. Også «pappaene på gølvet», Arne Pettersen (til venstre) og klubbleder i Skanska, Edvard Sørensen med lille Georg (4 mnd) på armen, er skeptisk til at fedrekvota skal forsvinne. De er skjønt enig om at det blir tøffere for fedrene å be arbeidsgiver om foreldrepermisjon uten kvota. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TØFFERE FOR PAPPA: Leder av Fellesforbundet, Arve Bakke (helt til høyre) advarer mot Høyres planer om å fjerne fedrekvoten. Også «pappaene på gølvet», Arne Pettersen (til venstre) og klubbleder i Skanska, Edvard Sørensen med lille Georg (4 mnd) på armen, er skeptisk til at fedrekvota skal forsvinne. De er skjønt enig om at det blir tøffere for fedrene å be arbeidsgiver om foreldrepermisjon uten kvota. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fellesforbundets leder Arve Bakke er opprørt over at Høyre vil fjerne den såkalte fedrekvota (se faktaboks), om de kommer til makta om en måneds tid.
 
- Det er helt feil retning å gå. Allerede i dag er det press mot fedre på enkelte arbeidsplasser når de skal ta ut de 14 dagene med betalt fødselspermisjon (se faktaboks) de i dag har krav på, forteller Bakke.

Fredag i forrige uke gikk også Anniken Huitfeldt (Ap) ut mot Høyres permisjonsplaner.

Tøffere for pappa Nå advarer han Høyre mot konsekvensene: Det vil bli langt tøffere for «pappaene på gølvet» om Høyre får gjennomslag overfor arbeidsgiver. I verste fall kan fedrene la være å ta ut permisjon, mener Bakke.

Først i fjor fikk fedrene i privat sektor en rett til å bli hjemme med mor og samtidig få full lønn de to første ukene etter fødselen. Bakke er overbevist om at avtalefestede eller lovbestemte rettigheter er det som må til.

- Pappaene på gølvet, menn i sin beste alder med små barn, er gjerne folk med vanlige inntekter. De er avhengig av å ha fulltidsstilling. Da er det tøft å skulle være borte med redusert lønn i utgangspunktet.

Forsvinner fedrekvota som en rettighet, er ikke Bakke i tvil om at mange vil droppe å ta ut permisjon:

- For de fleste små-og mellomstore bedrifter vil nok mange fedre bli presset til å bli i arbeidet i stedet. Dessuten vil det bli langt tøffere for de som i dag synes det er vanskelig å gå til arbeidsgiver og be om noe de allerede har krav på.

- Virkelighetsfjernt Høyre vil fjerne fedrekvota, som fra 1.juli i år er på 14 uker forbeholdt far. I stedet vil partiet gjøre alle permisjonsukene til en felles pott, til fri fordeling mellom mor og far. Det mener den profilerte fagforeningslederen er et stort tilbakeskritt for likestillingen.

- Det forundrer meg at Høyre vil gå bort fra dagens foreldrekvote. Det kan ikke være slik at likestilling skal være opp til den enkelte familie.

- Det er så virkelighetsfjernt som det går an å være. Det er å skru klokka tilbake i tid for likestillingen, sier fagforeningslederen, som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

- VIL HA KVOTE: Edvard Sørensen (29) skal ta hele fedrekvota og litt for å være sammen med Georg (4 mnd). Sørensen, som er tillitsvalgt for Fellesforbundet og klubbleder i Skanska, mener fedrene må ha tildelt en kvote av foreldrepermisjonen som i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VIL HA KVOTE: Edvard Sørensen (29) skal ta hele fedrekvota og litt for å være sammen med Georg (4 mnd). Sørensen, som er tillitsvalgt for Fellesforbundet og klubbleder i Skanska, mener fedrene må ha tildelt en kvote av foreldrepermisjonen som i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Beskjeden til Høyre-leder Erna Solberg er tindrende klar:

- Appellen min må være: Ikke tukle med fedrekvoten. Den har mange formål. Den er et virkemiddel for likestilling i arbeidslivet og familien.

NHO-støtte Bakke har sans for at Kristin Skogen Lund, NHO-sjefen selv, har talt Høye midt i mot og snakket varmt for fedrekvote.

- Det er bra og redelig at NHO-sjefen har sagt så tydelig at hun er for foreldrepermisjon. Den positiviteten kjenner jeg igjen i fra forhandlingene med Norsk Industri og NHO.

Bakkes engasjement for fedrenes rettigheter ble for alvor vekket til live under det såkalte likelønnsoppgjøret for tre år siden.

- Da så vi at det ikke nødvendigvis var direkte lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, men forskjeller i mulighetene for å opptjene sammenhengende ansiennitet, mulighet for å gå i kveldsturnus og andre muligheter som videreutdanning. Det gjorde at mødrene i permisjon gikk ned i lønn sammenlignet med sine kolleger. Det bevisstgjorde meg, og jeg ble bestemt på at vi måtte få bort den skjevheten fra fødselen av.

I fjor fikk Fellesforbundet, som er LOs største forbund i privat sektor og organiserer 150 000 medlemmer, en rett til 14 dagers fødselspermisjon (se faktaboks) med full lønn for alle nybakte fedre.

- Baklengs inn i framtida Edvard Sørensen, klubbleder i Skanska, har med seg sønnen Georg på fire måneder. Han er enig med forbundslederen i at fedrekvota må bli, og at fedres avtalefesta rettigheter er viktig.

- Det er å gå baklengs inn i framtida når vi nå har kommet så langt. Forsvinner fedrekvota, blir konsekvensen av at mange ikke vil ta permisjon, sier han.

FAGFORENINGSLEDER: Arve Bakke er forbundsleder i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor. I dag organiserer forbundet omtrent 150 000 medlemmer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FAGFORENINGSLEDER: Arve Bakke er forbundsleder i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor. I dag organiserer forbundet omtrent 150 000 medlemmer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Heller ikke kollega og tømrer Arne Pettersen, synes noe om at fedrene skal bli fratatt rettigheter de i dag har.

- Da jeg hadde små barn var det vanskelig nok å få ta ut en uke fri. Vi fedre trenger rettigheter. Jeg ser jo hvor mange år jeg har mista med tid med unga i ettertid, sier han.