Frykter at politiets overvåking rammer deg og meg

Politiet avlytter stadig flere av våre samtaler. Det går ikke bare utover de kriminelle.

KRITISK TIL POLITIMETODER: Direktør i Datatilsynet Georg Apenes er sterkt kritisk til politiets utstrakte bruk av telefonavlytting, datakontroll og elektronisk sporing, hvilket han mener kan være svært identitetskrenkende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KRITISK TIL POLITIMETODER: Direktør i Datatilsynet Georg Apenes er sterkt kritisk til politiets utstrakte bruk av telefonavlytting, datakontroll og elektronisk sporing, hvilket han mener kan være svært identitetskrenkende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Flere av politiets arbeidsmetoder som telefonavlytting, romavlytting og datakontroll er meget identitetskrenkende, sier Georg Apenes, direktør i Datatilsynet.

Skeptisk til politimakten
Han er svært skeptisk til alle metoder som innebærer avlytting eller registrering uten at den som avlyttes er klar over det.

- Politiet har voldsomt mye makt. Vi må være oppmerksomme på muligheten for misbruk av denne maken. Hvis politiets metoder gir gode resultater, bør metodene gjerne brukes. Men dette betyr ikke at man skal la være å følge med på de som bruker metodene, sier Apenes.

I dag blir en rapport om politiets overvåkningsmetoder lagt fram i Justisdepartementet. Denne peker blant annet på om politiets metoder krenker personvernet, eller om resultatene fra for eksempel telefonavlytting er så gode at selve avlyttingen dermed er berettiget.

Uskyldige rammes
I likhet med Georg Apenes er leder av Advokatforeningen, Berit Reiss-Andersen, kritisk til politiets omfattende bruk av avlyttingsmetoder som romavlytting, telefonavlytting og datakontroll.

- Telefonavlytting og annen personsporing er i seg selv en integritetskrenkelse. Slike etterforskningsmetoder omfatter veldig mange uskyldige mennesker, det omfatter deg og meg, sier Reiss-Andersen.

Hun påpeker at det er et forbløffende lavt antall avlyttingssaker som har ledet til en domfellelse eller en siktelse.

- Jeg savner en prinsppiell avveining i forhold til hvor mye vi tåler av avlytting og integritetskrenkelser i demokratiet Norge. Nord-Korea har lite kriminalitet, men der blir befolkningen overvåket kontinuerlig, sier advokaten.

Har vurdert politiet
Nils Dalseide leder Metodekontrollutvalget står bak rapporten som legges fram i Justisdepartementet i dag.

- Spørsmålene vi har vurdert bør tas opp til ny vurdering jevnlig, fordi dette gjelder en avveiningen av grunnleggende samfunnshensyn og verdier. Diskusjonen er ikke ferdig en gang for alle, sier sorenskriver Dalseide.

Økende bruk av avlytting

Politiets bruk av telefonavlytting har økt kraftig i omfang de siste ti årene. I 1997 ble 464 samtaler avhørt, mens hele 1306 samtaler ble avhørt av politiet i 2007, ifølge tall fra Riksadvokaten. Tall fra 2008 er ikke klare ennå.

Også politiets bruk av elektronisk sporing har vært økende de siste ti årene, ifølge Politidirektoratet.

HAR UNDERSØKT METODENE: Nils Dalseide er leder for Metodekontrollutvalget som i morgen legger fram sine konklusjoner på hva de mener om politiets nye arbeidsmetoder. 
Foto Knut Falch / SCANPIX  .
HAR UNDERSØKT METODENE: Nils Dalseide er leder for Metodekontrollutvalget som i morgen legger fram sine konklusjoner på hva de mener om politiets nye arbeidsmetoder. Foto Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
AVLYTTING VIRKER DÅRLIG:  Leder i Den norske advokatforening, Berit Reiss-Andersen, peker på at forbløffende få avlyttingssaker leder til domfellelse eller siktelse. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
AVLYTTING VIRKER DÅRLIG: Leder i Den norske advokatforening, Berit Reiss-Andersen, peker på at forbløffende få avlyttingssaker leder til domfellelse eller siktelse. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer