Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at «Porten til helvete» skal eksplodere

Den islandske vulkanen Hekla kan ha et utbrudd når som helst, mener geofysiker.

SISTE UTBRUDD: Lava eksploderte fra Hekla i 2000 og skapte store askeskyer. Foto: AP PHOTO / SIGURGEIR JONASSON/SCANPIX
SISTE UTBRUDD: Lava eksploderte fra Hekla i 2000 og skapte store askeskyer. Foto: AP PHOTO / SIGURGEIR JONASSON/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hekla, Islands mest aktive vulkan, nærmer seg et nytt utbrudd. Det tror professor i geofysikk Pall Einarsson ved Universitetet på Island.

- Bevegelsene rundt Hekla har vært uvanlige de siste dagene. Målinger viser at det sannsynligvis er magma i bevegelse i vulkanen, sier Einarsson til nyhetsbyrået AFP.

Einarsson presiserer uttalelsen i en epost til Dagbladet.

- Hekla har utvidet seg hele tiden siden sitt siste utbrudd i 2000, men de siste tre-fire åra har trykket på 14 kilometers dybde vært høyere enn hva det har vært før de to siste utbruddene (1991 og 2000). Vulkanen har derfor vært «klar for utbrudd» de siste tre-fire åra, skriver professoren.

Det er umulig å si når utbruddet skjer, men de siste dagene har det altså vært uvanlige bevegelser.

- Det har vært noen veldig små, men uvanlige bevegelser i fjellet rundt Hekla de siste tre dagene. Dette er sannsynligvis forårsaket av bevegelser i magmaen dypt nede i vulkanen. Men å gjette hvordan dette vil slå ut er umulig.

ASKESKY: Utbruddet i 2000 skapte en flere tusen meter høy askesky. Foto: Arni Saberg/Reuters/Scanpix
ASKESKY: Utbruddet i 2000 skapte en flere tusen meter høy askesky. Foto: Arni Saberg/Reuters/Scanpix Vis mer

Han skriver til slutt at de siste utbruddene har hatt små innvirkninger på flytrafikk.

Dagbladet har vært i kontakt med Nordic Volcanological Center på Island, men blir fortalt at alle relevante fagpersoner befinner seg ved vulkanen utenfor telefonforbindelse.

Hekla ligger rundt 150 km øst for hovedstaden Reykjavik, og ble i middelalderen kalt «Porten til helvete» på folkemunne på Island og i Europa.

Den såkalte stratovulkanen har hatt rundt 20 registrerte utbrudd siden år 874; de siste fant sted i 1991 og 2000. Sistnevnte var kort og varte bare i et par uker i februar og mars. Se oversikt over Heklas utbrudd her.

Enkelte av utbruddene har vært katastrofale: «Det første utbruddet i historisk tid (1104 e.kr.) var en enorm eksplosjon som ødela Þjórsárdalur-dalen», ifølge universitet på Island. Også utbruddene i 1510, 1963 og 1766 nevnes som særlig ødeleggende.

Hekla har tradisjonelt vært svært hemmelighetsfull, med lite seismisk aktivitet i forkant av et utbrudd. Varseltegnene inntreffer typisk 30-80 minutter før det smeller, ifølge universitetet.

RØDGLØDENDE LAVA: En elv av lava rant nedover Hekla-fjellet under utbruddet for 11 år siden. Nå kan et nytt utbrudd være rett rundt hjørnet. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/SCANPIX
RØDGLØDENDE LAVA: En elv av lava rant nedover Hekla-fjellet under utbruddet for 11 år siden. Nå kan et nytt utbrudd være rett rundt hjørnet. Foto: Sigurgeir Jonasson, Nordfoto/SCANPIX Vis mer