Frykter at Rim (8) blir omskåret i Libya

- Jeg bare gråter hele tiden, sier mora Selemawit, som ikke får godkjent familiegjenforening.

FLYKTET: Eritreiske Selemawit Daniel flyktet fra Sudan uten datteren Rim (8), i den tro at det skulle gå greit å få henne til Norge i ettertid. Nå befinner datteren seg i urolige Libya, samtidig som hun frykter at datteren skal bli omskåret. Foto: Privat
FLYKTET: Eritreiske Selemawit Daniel flyktet fra Sudan uten datteren Rim (8), i den tro at det skulle gå greit å få henne til Norge i ettertid. Nå befinner datteren seg i urolige Libya, samtidig som hun frykter at datteren skal bli omskåret. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I gårsdagens papirutgave av Romerikes Blad forteller Selemawit Daniel historien om hvordan datteren på åtte år, Rim, er i Libyas hovedstad Tripoli, mens hun selv bor på Sand.

Selemawit kom til Norge i 2008, men klarte ikke å skaffe papirer til minstedatteren, dermed ble hun igjen i Sudan. Derfra ble åtteåringen med venner av Selemawit til Libya, der hun nå befinner seg. Eldstedattera Randa (9) ble med til Norge.

- Businessmannen klarte ikke å skaffe pass til begge barna. Randa hadde astma og problemer med beinet. Jeg måtte ta henne med meg. Han sa at Rim kunne komme fort etter. At Norge var et humant land og at man ville hjelpe oss, forteller Selemawit til Romerikes Blad.

- Gråter hver dag Åtteåringen er fortsatt papirløs, noe som gjør at hun ikke kommer seg ut av Libya. I november fikk Selemawit avslag på søknaden om familiegjenforening med dattera. Begrunnelsen for avslaget var ifølge Romerikes Blad at hun tjener for lite.

Nå fortviler hun over Rims situasjon i Libya, der det har brutt ut borgerkrig mellom Kadhafis styrker og dem som ønsker å kaste ham.

- Jeg gråter hver dag, jeg har det vondt og savner dattera mi. Fordi hun ikke har papirer kommer hun seg ikke ut til Eritrea, sier Selemawit til Dagbladet. Selemawit kommer opprinnelig fra krigsherjede Eritrea.

Frykter omskjæring Selemawit har oppholdstillatelse i Norge, men får altså ikke bli gjenforent med dattera. Så langt har hun vært mest redd for at jentungen hennes blir omskåret.

Til Romerikes Blad forklarer Selemawit at man så langt har unngått dette ved å skylde på at hun selv ønsker å være med på seremonien.

Nå kommer bekymringen om hva som kan skje som følge av situasjonen i Libya på toppen av dette.

Både Selemawit og mannen hennes Huruy Habtay (ikke far til barna, journ.anm.) går på introduksjonskurs, noe de har plikt til. Inntekten hun mottar derfra er ikke tilstrekkelig til å dekke underholdskravet for dattera, heter det i UDIs avslag fra november.

I TRIPOLI: Rim befinner seg i Tripoli, mens mamma bor i Ringsaker kommune i trygge Norge. Foto: Privat
I TRIPOLI: Rim befinner seg i Tripoli, mens mamma bor i Ringsaker kommune i trygge Norge. Foto: Privat Vis mer