Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter at syrere sulter ihjel i flyktningleir utenfor Damaskus

- Spiser katter og hunder og dyrefôr for å overleve. Har vært innesperret siden juni.

EVAKUERES:  En gruppe barn blir evakuert ut av den beleirede Yarmouk-flyktningleiren, som ligger sør for hovedstaden Damaskus. En rekke hjelpeorganisasjoner går nå sammen for å kreve tilgang til området og menneskene, som har vært stengt inne i langt over et år. Den humanitære situasjonen skal være forferdelig i det innestengte området. Foto: AFP / Scanpix
EVAKUERES: En gruppe barn blir evakuert ut av den beleirede Yarmouk-flyktningleiren, som ligger sør for hovedstaden Damaskus. En rekke hjelpeorganisasjoner går nå sammen for å kreve tilgang til området og menneskene, som har vært stengt inne i langt over et år. Den humanitære situasjonen skal være forferdelig i det innestengte området. Foto: AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner har nå satt i gang en underskriftskampanje i et desperat forsøk i å få tilgang til den innesperrede flyktningleiren Yarmouk, sør for hovedsstaden Damaskus.

«Hvor lenge kan barn sulte? Hvor mange lenger må kvinner dø i barsel på grunn av mangel på medisinsk behandling?» Lurer FN-organisasjonen UNWRA, Flyktninghjelpen, Redd Barna og mange andre.

Stengt krigsområde - Det er nå en uke siden UNWRA klarte å levere desperat tiltrengte forsyninger til den beleirede flyktningleiren Yarmouk i Damaskus. Vi prøver å få inn melkepulver til babyer, poliovaksine til små barn og basis-matvarer. Alt er hva som må kunne betegnes som «livreddende», sier UNWRA-talsmann Chris Gunness til Dagbladet.

FN-organisasjonen viser til at syriske myndigheter ga dem tillatelse til å levere humanitær hjelp til Yarmouk så seint som 18. januar i år.

- Men forsikringene har dessverre ikke blitt fulgt opp på bakken sånn at vi får levert livsnødvendig hjelp til tusenvis av sivile som lider av under- og feilernæring og sult. De menneskelige forholdene i Yarmouk er forferdelige, sier Gunness.

- Sulter ihjel Nyhetsbyrået AFP har i dag en sak om situasjonen i den palestinske flyktningleiren Yarmouk. Før revolusjonen startet mot Bashar al-Assad og hans regime for snart tre år siden, i mars 2011, bodde det rundt 160.000 mennesker i leiren. I dag antar man at rundt 18.000 mennesker er sperret inne i Yarmouk, som er sentrum for daglige kamphandlinger. Det er motstandere til Bashar al-Assad og hans regime som har kontroll over området.

Mange av de som er fanget inne i leiren er kvinner og barn. Siden leiren har vært omringet siden juni, er folk nå så desperate etter mat at de spiser dyr for å overleve. Enkelte kvinner prostituerer seg også, skriver nyhetsbyrået AFP.

DESPERAT SITUASJON:  Dette bildet er blitt sendt ut fra det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA, og viser syrere som blir evakuert ut fra Yarmouk-flyktningleiren, der den humanitære situasjonen betegnes som forferdelig og prekær. Foto: Sana / AFP / Scanpix
DESPERAT SITUASJON: Dette bildet er blitt sendt ut fra det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA, og viser syrere som blir evakuert ut fra Yarmouk-flyktningleiren, der den humanitære situasjonen betegnes som forferdelig og prekær. Foto: Sana / AFP / Scanpix Vis mer

Journalisten som har skrevet AFP-saken har dateline Beirut, og Dagbladet kan ikke verifisere byråets opplysninger.

- Rapportene om underernæring, folk som spiser dyr og dyremat, mangel på medisinske tjenester... Vann og strøm som omtrent er ikke-eksisterende. Vi frykter at tiden er i ferd med å renne ut for de som er stengt inne i Yarmouk, skriver hjelpeorganisasjonene i sitt forsøk på å få oppmerksomhet mot den forferdelige situasjonen som nå pågår en rekke steder i borgerkrigsherjede Syria.

Desperate innbyggere - Jeg så på en katt som gikk i gata og tenkte at jeg burde slakte den. Hva som var utenkelig for et par måneder siden, er nå blitt normalt, sier Yarmouk-innbyggeren Ali til AFP.

Før borgerkrigen startet våren 2011, var Ali student ved universitetet. Nå har han nok med å overleve.

- Mange her har slaktet og spist katter og hunder. Til og med et esel. En mann drepte en hund, men det viste seg at det ikke var noe kjøtt å spise da også hundene sulter, forteller Ali til AFP via en internettsamtale.

Siden borgerkrigen startet, har titusenvis av innbyggerne i Yarmouk flyktet. Men FN og andre hjelpeorganiasjoner anslår at rundt 18.000 sivile mennesker er sperret inne i området, og at mange av disse er kvinner og barn. Yarmouk ble en krigssone da motstanderne til Assad-regimet har kontroll her.

PRØVER Å HJELPE:  UNRWA-ansatte laster av livsnødvendig mat og medisiner som skal inn i den beleirede flyktningleiren Yarmouk for en drøy uke siden. Den siste uka har ikke organisasjonen kunnet levere livreddende varer, da situasjonen er alt for farlig. Foto: AFP/Scanpix
PRØVER Å HJELPE: UNRWA-ansatte laster av livsnødvendig mat og medisiner som skal inn i den beleirede flyktningleiren Yarmouk for en drøy uke siden. Den siste uka har ikke organisasjonen kunnet levere livreddende varer, da situasjonen er alt for farlig. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Siden juni i fjor har området, som er på rundt to kvadratkilometer, vært fullstendig isolert. Livene til menneskene blir verre fra måned til måned.

- Situasjonen er så desperat at kvinner selger kroppene sine til menn for en kopp med ris, sier Ali til AFP.

SULTER:  En mann holder liket av sin ett år gamle baby, Abdul Jalil Mohamed Hamis, som er dekket med et klede. Ifølge AFPs kilder, skal den lille gutten og en rekke andre syrere i flyktningleiren Yarmouk ha dødd av sult. Situasjonen er prekær og hjelpeorganisasjoner ber syriske myndigheter om å la dem få komme til det beleirede området for å levere livsnødvendig mat og medisiner. Foto: AFP / Scanpix
SULTER: En mann holder liket av sin ett år gamle baby, Abdul Jalil Mohamed Hamis, som er dekket med et klede. Ifølge AFPs kilder, skal den lille gutten og en rekke andre syrere i flyktningleiren Yarmouk ha dødd av sult. Situasjonen er prekær og hjelpeorganisasjoner ber syriske myndigheter om å la dem få komme til det beleirede området for å levere livsnødvendig mat og medisiner. Foto: AFP / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart