MENTORER: Kamilla Rake (t.v.) og Lena Lunde Vinsrygg har vært elevmentorer i Drømmeskolen på Stryn vidaregåande skule i to år. Der har de jobbet for å skape et godt pyskososialt miljø for elevene. 
<div>Fotograf: Karin Källsmyr / Voksne for Barn</div><div><br></div>
MENTORER: Kamilla Rake (t.v.) og Lena Lunde Vinsrygg har vært elevmentorer i Drømmeskolen på Stryn vidaregåande skule i to år. Der har de jobbet for å skape et godt pyskososialt miljø for elevene.
Fotograf: Karin Källsmyr / Voksne for Barn

Vis mer

Høring i Stortinget i dag:

Frykter at tiltak for psykisk helse i skolen raseres

Kritiserer regjeringen for å ramme utsatte barn og unge i forslaget til statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tas 16 millioner fra direkte tiltak på psykisk helse i skolen som når over 100 000 barn og unge årlig. Midlene blir omprioritert til lokalt folkehelsearbeid, uten friske midler, sier Nina Grindheim, leder for Drømmeskolen og Zippys Venner i den ideelle organisasjonen Voksne for Barn.

Håper på Stortinget

Sammen med Mental Helse, Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning og Rådet for Psykisk helse setter Voksne for Barn nå sin lit til Stortinget. I dag møter organisasjonene til høring i helse- og omsorgskomiteen.

- Dersom forslaget i statsbudsjettet vedtas vil det i praksis bety at arbeidet med psykisk helse i skolen klapper sammen, noe som vil ramme hundre tusen barn og unge, hevder organisasjonene i et brev de har sendt helse- og omsorgskomiteens medlemmer på Stortinget.

Skape trygghet

- Et fantastisk opplegg som skolen vår har fått være med på. Veldig synd om det blir nedlagt, sier Kamilla Rake, elevmentor på Stryn vidaregåande skule i 2014-16.

Hun minner om at mange ungdommer synes det er skummelt å begynne på videregående, der de kjenner få av medelevene.

- I drømmeskolen-prosjektet handler det om å være en god venn. Alle bidrar til å skape trygghet og samhold for å fange opp de som måtte føle seg utenfor, forteller Kamilla Rake.

Gjøre jobben

Kommunepsykolog Trude Senneseth i Hordaland er rystet.

- Hvis skoleministeren og helseministeren faktisk mener noe med å skulle ha livsmestring inn som fag i skolen, og gjøre noe med skolefrafall blant 25 prosent av ungdommene våre, så hjelp oss å gjøre jobben vår.

Hun advarer statsrådene.

- Det hjelper ikke å ansette 50 psykologer rundt i landet, dersom de samtidig fjerner det vi har som støtte for å kunne nå ut til hele barnebefolkningen med psykisk helsefremmende tiltak, sier kommunepsykolog Trude Senneseth.

Mobbetiltak

- I praksis betyr dette nedleggelse av tiltakene og at både skoler og kommuner mister kompetansehevende og velfungerende tiltak. Det er viktig for oss å si ifra om dette, sier Nina Grindheim i Voksne for Barn.

Hun minner om at tiltaket Zippys venner er effektevaluert med gode resultater: Mindre mobbing, bedre inkludering og klassemiljø.

- Kunnskapsdepartementet har gjennom sin satsing «Bedre gjennomføring av videregående skole» satt av 45 millioner kroner i 2016-2018 for å evaluere blant annet Drømmeskolen. Samtidig foreslår Helsedepartementet å legge ned det tiltaket det skal forskes på, noe som er vanskelig å forstå, sier Nina Grindheim.

KrF-kamp

Olaug Bollestad, KrF-medlem i helse- og omsorgskomiteen, vil kjempe for å beholde psykisk helse i skolen som egen tilskuddsordning.

- Ellers frykter vi at svært viktige initiativ innen psykisk helsearbeid i skolen vil smuldre opp. I praksis vil regjeringens budsjettforslag være spikeren i kista for gode prosjekter som Drømmeskolen og Zippys venner – som når tusenvis av barn og unge i skolehverdagen, sier Olaug Bollestad.

Hun legger til:

- Dette er stikk i strid med vår felles intensjon om å løfte det psykiske helsearbeidet blant barn og unge. Derfor blir dette fullstendig skivebom fra regjeringen. Her vil KrF være tydelige i forhandlinger med regjeringen.

Dette kan ryke

Her er tiltakene organisasjonene frykter blir borte dersom forslaget til statsbudsjett vedtas:

• Venn 1: Grunnkurs i psykisk helse. 11 000 elever per år

• Alle har en psykisk helse: Program utviklet for å gi ungdom på ungdomstrinnet informasjon og kunnskap om psykisk helse i et forebyggende perspektiv. 200-300 lærere per år.

• Hva er det med Monica: Sosialpedagogisk kursopplegg. 200-600 lærere per år.

• Olweusprogrammet mot mobbing og antisosial atferd: Innført i om lag 700 norske grunnskoler.

• VIP: Veiledning og informasjon om psykisk helse i skolen 30 000 elever, 1500 lærere, 750 helsearbeidere.

• VIP-makkerskap: 85 videregående skoler, 20 000 elever, 1400 lærere.

• Zippys Venner: Livsmestring for elever i 1.-4. klasse. 700 barneskoler, 40 000 barn, 3500 lærere, 500 helsesøstre, 100 PP-rådgivere/psykisk helsearbeidere.

• Drømmeskolen: Tiltak for å fremme god psykisk helse og et godt psykososialt læringsmiljø. 16 000 elever, 3200 lærere.