Georgia:

Frykter at Trump koster dem valget

Lørdag skal Donald Trump holde folkemøte i delstaten Georgia. Partifeller av ham frykter det skal ødelegge mulighetene deres i det avgjørende senatsvalget i delstaten.

NY VALGRUNDE: Det skal gjennomføres en ny valgrunde i senatsvalget i Georgia i januar. Her er president Donald Trump avbildet med de republikanske representantene, senator Kelly Loeffler og senator David Perdue. På demokratenes side stiller Jon Ossoff og Raphael Warnock som kandidater. Foto: Brendan / NTB
NY VALGRUNDE: Det skal gjennomføres en ny valgrunde i senatsvalget i Georgia i januar. Her er president Donald Trump avbildet med de republikanske representantene, senator Kelly Loeffler og senator David Perdue. På demokratenes side stiller Jon Ossoff og Raphael Warnock som kandidater. Foto: Brendan / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

I januar skal det gjennomføres en ny valgrunde i senatsvalget i delstaten Georgia. Årsaken er at ingen av kandidatene fikk over 50 prosent av stemmene i første valgrunde.

Hvis demokratene vinner begge de to setene som nå er i spill, har begge partiene 50 representanter i senatet.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer

Hvis partiene får like mange seter, blir visepresident Kamala Harris' stemme avgjørende, og demokratene tar kontroll over senatet.

Den andre valgrunden i Georgia er dermed den som skal bestemme maktbalansen i amerikansk politikk.

Nå er republikanerne redde for at et velgermøte Trump skal avholde i delstaten på lørdag, skal ødelegge mulighetene deres for å beholde flertallet i senatet ved å skremme moderate republikanere til å ikke stemme. Det skriver flere medier, blant annet Washington Post og NBC News.

Andre republikanere mener ifølge de samme mediene, at Trump og hans personlige popularitet er helt avgjørende for at de skal vinne senatet.

ANGREP: Donald Trump har de siste ukene gått til gjentatte angrep på Georgias guvernør Brian Kemp (midten). Foto: John Bazemore / AP / NTB
ANGREP: Donald Trump har de siste ukene gått til gjentatte angrep på Georgias guvernør Brian Kemp (midten). Foto: John Bazemore / AP / NTB Vis mer

Angriper sine egne

Siden Trump tapte presidentvalget har han kjempet en innbitt kamp for å overbevise både folk og rettsvesen om at Biden jukset.

Trump har også gått til angrep på mange partifeller i Georgia, fordi de ikke har hjulpet ham å få endret valgresultatet.

Han har blant annet gått til angrep på guvernør Brian Kemp og delstatens innenriksminister Brian Raffensperger. Begge er republikanere, og begge mente det Trump og hans rådgivere ba dem gjøre var ulovlig.

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Valgansvarlig i delstaten, republikaneren Gabriel Sterling, sa tidligere denne uka at han mente at retorikken til Trump i verste fall kom til å få noen drept.

Som svar skreiv Trump igjen en serie Twitter-meldinger med påstander om at valget var rigget, og antydet at Kemp og de andre deltok i en operasjon for å dekke over for jukset.

- Livene våre er avhengige av det

Både påtroppende president Joe Biden og tidligere president Barack Obama vil reise til Georgia for å drive valgkampanje for de to setene i senatet, ifølge CBS News.

Delstaten har tradisjonelt sett vært en republikansk delstat, men nå øyner Demokratene håp for å få inn en senator fra delstaten.

I en valgkamp-video sier Obama at Demokratenes kandidat Jon Ossoff vil høre på ekspertene for å få coronapandemien under kontroll.

- Hvis vi stemmer som om livene våre er avhengige av det - fordi de er det, kommer vi til å velge Jon Ossoff til senatet, sier Obama avslutningsvis.

Omkamp om Georgias plasser i Senatet

  • 5. januar skal velgerne i Georgia igjen til urnene for å finne ut hvem som skal bli deres to nye senatorer.
  • Dersom republikanerne vinner ett eller begge mandatene, har de flertall og kan gjøre det vanskelig for påtroppende president Joe Biden å vedta sin politikk.
  • Hvis demokratene vinner begge, har begge partier 50 mandater, og ved voteringer som ender uavgjort, får demokratenes påtroppende visepresident Kamala Harris den avgjørende stemmen.
  • I det ene valget i Georgia står andre omgang mellom sittende senator David Perdue (R) og Jon Ossoff (D). I det andre møtes Raphael Warnock (D) og Kelly Loeffler (R).

(NTB)

Delstaten har trendet i demokratisk retning i noen år, takket være nye mer liberale generasjoner og innflytting fra andre stater til dynamiske byer som Atlanta, som kommer i tillegg til det store afroamerikanske mindretallet.

- Feilinformasjon

Viseguvernør Geoff Duncan, også han republikaner, sier til NBC at han er redd for at retorikken til Trump kommer til å gjøre at de taper flertallet i senatet.

- Jeg vil sterkt oppfordre både presidenten, laget rundt ham, republikanere generelt og senatorene til å omdirigere energien sin til å bli gjenvalgt og ikke henge seg opp i denne massive bølgen med feilinformasjon, fordi det er akkurat det dette er, sier Duncan til NBC.

- Dette er en massiv, ubegrunnet bølge med feilinformasjon. Det har ikke vært noen tegn på systematisk eller organisert valgjuks her i Georgia. Og som viseguvernør i denne delstaten, er jeg stolt over det, uavhengig av det faktum at den personen jeg stemte på ikke vant valget, sier han.

STØTTE TIL REPUBLIKANSKE SENATORER: Visepresident Mike Pence holdt fredag 4. desember et møte for å støtte de republikanske senatorene i Savannah i delstaten Georgia. Her demonterer arbeidere scenen i etterkant av møtet. Foto: Spencer Platt / AFP / NTB
STØTTE TIL REPUBLIKANSKE SENATORER: Visepresident Mike Pence holdt fredag 4. desember et møte for å støtte de republikanske senatorene i Savannah i delstaten Georgia. Her demonterer arbeidere scenen i etterkant av møtet. Foto: Spencer Platt / AFP / NTB Vis mer

Avhengige av Trump

Selv om Duncan og Raffensperger frykter for konsekvensen av velgermøtet lørdag og Trumps retorikk, så mener flere av partiets rådgivere at Trumps personlige følgerskare er nødvendig for å sikre flertall for senatskandidater Kelly Loeffler og David Perdue.

- Den «republikanske» guvernøren i Georgia, Brian Kemp, og innenriksministeren (Raffensperger) MÅ umiddelbart tillate en signatur-verifisering av presidentvalget. Hvis det skjer, kommer vi raskt og enkelt til å vinne delstaten, og dermed legge grunnlaget for en stor SEIER til David og Kelly, skriver Trump på Twitter.

Det finnes som nevnt ingen beviser for valgjuks, og ingenting tyder på at en gjennomgang av signaturene faktisk vil endre utfallet av presidentvalget.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer