13 DØDE: Levningene etter minst 13 personer er så lang funnet begravd i ørkenen i New Mexico. Politiet frykter at de kan stå overfor en hittil ukjent seriemorder som går løs på prostituerte. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Albuquerque Journal, Pat Vasquez-Cunningham
13 DØDE: Levningene etter minst 13 personer er så lang funnet begravd i ørkenen i New Mexico. Politiet frykter at de kan stå overfor en hittil ukjent seriemorder som går løs på prostituerte. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Albuquerque Journal, Pat Vasquez-CunninghamVis mer

Frykter at ukjent seriemorder går løs i USA

Minst 13 lik funnet begravd i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk politi tror de kan stå overfor en hittil ukjent seriemorder, etter at beinrester og levninger fra minst 13 personer så langt er funnet i ørkenen utenfor Albuquerque, New Mexico.

Myndighetene har gjenåpnet en rekke gamle forsvinningssaker fra de siste 20 årene.

Fellesnevneren for alle sakene er at det er kvinner som skal ha vært narkomisbrukere og prostituerte som er forsvunnet.

Fant foster
Hovedteorien er at én person eller gruppe er ansvarlig for alle drapene, men politiet ønsker ikke å knytte saken opp mot eksisterende seriedrapssaker, skriver AP.

- Vi ønsker ikke å begrense etterforskningen. Dette er en av de største og mest komplekse sakene vi noensinne har hatt, sier politisjef Ray Schultz til nyhetsbyrået.

Den lokale tv-kanalen KRQE melder at FBI nå er koblet inn i saken, og skal bruke adferdseksperter for å danne seg et bilde av psyken og motivene til en mulig gjerningsperson.

11 UKJENTE: Bare to av likene så langt funnet er identifisert. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergio Salvador
11 UKJENTE: Bare to av likene så langt funnet er identifisert. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergio Salvador Vis mer

- Våre eksperter har en fordel ved at de kan studere samtlige seriemordere i landet, og finne en felles tråd disse karene har. Det er ingen eksakt vitenskap, og noen ganger bommer de fullstendig med en profil. Men det gir oss et sted å starte, sier Steve Marshal i FBI.

Rus og prostitusjon
Bare to lik er så langt identifisert: Michelle Valdez og Victoria Chavez som begge var i tjueårene da de forsvant med få måneders mellomrom i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge var også rusmisbrukere og prostituerte, og etterforskerne ser på dette som en mulig rød tråd.

- Hvordan disse kvinnene ble valgt som offer er veldig viktig. Hvordan de ble drept vil bli veldig viktig; hvor de ble funnet blir veldig viktig, sier Marshal.

Tobarnsmoren Chavez ble funnet nedgravd i ørkenen med fosteret av sitt ufødte barn 23. februar i år, skriver AP.

- Jeg ønsket å få en ende på saken, men ikke på denne måten. Tankene mine går til familiene til de andre kvinnene, sier Valdez' mor, Karen Jackson.

FINKJEMMER: Et stort antall mennesker arbeider nå med å finne spor og flere lik i ørkenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Albuquerque Journal, Pat Vasquez-Cunningham
FINKJEMMER: Et stort antall mennesker arbeider nå med å finne spor og flere lik i ørkenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Albuquerque Journal, Pat Vasquez-Cunningham Vis mer

Spredt
De første levningene som ble funnet var noen ribbein, oppdaget av en kvinne som luftet hunden 2. februar i år.

Siden er det stadig blitt oppdaget flere menneskedeler i det som trolig er delstatens største åsted noensinne.

Et stort team bestående av åstedsgranskere, antropologer og medisinske eksperter finkjemmer nå et 0,4 kvadratkilometer stort område i ørkenen på jakt etter spor og flere lik.

En rekke av levningene er skadet og spredt utover et stort område, etter at det i 2008 ble utført bygningsarbeider i området, skriver AP.

STORT: FBI er satt inn i saken for å lage en adferdsmessig profil av en mulig gjerningsmann. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergio Salvador)
STORT: FBI er satt inn i saken for å lage en adferdsmessig profil av en mulig gjerningsmann. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergio Salvador) Vis mer