TYRKIA: Turistene uteblir i Alanya i Tyrkia, og nå fryktes det at den nye uroen også kan gi økt migrasjon. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TYRKIA: Turistene uteblir i Alanya i Tyrkia, og nå fryktes det at den nye uroen også kan gi økt migrasjon. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Frykter at uroen i Tyrkia kan gi økt migrasjon

Tyrkia har nesten like mange innbyggere som Tyskland, og mange flere enn Frankrike, Storbritannia, Italia og Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene på Europas børser etter kuppforsøket i Tyrkia var små. Men risikoen for økt migrasjon og EU-trøbbel øker, advarer Larry MacDonald. Han utgir The Bear Traps Report, som er en rapport mange investorer og fond benytter for å vurdere politisk risiko rundt om i verden, skriver Finansavisen i dag.

Tyrkia er verdens 16. største økonomi med en årlig BNP-vekst på rundt 5 prosent.

Ifølge Verdensbanken er Tyrkias BNP i år rundt 940 milliarder dollar, opp fra 760 milliarder dollar i 2010 og 190 milliarder dollar i 2000.

«Vi snakker om 1 billion dollar under trussel om militærkupp, noe verden ikke har sett før,» kommenterer Larry McDonald.

Flere vil forlate Tyrkia?

«Risiko for borgerkrig og migrasjon til EU er kraftig stigende ettersom det nådeløse Erdogan-regimet knuser sivile rettigheter i tilbakeslaget mot kuppet. Det tyrkiske politiske klimaet er i ferd med å bli enda mer undertrykkende og autoritært. Det øker risikoen, siden mange vil rømme landet eller bli igjen og bekjempe regimet.»

I lys av den nylige migrasjonsavtalen med EU øker dermed risikoen for masseinnvandring fra Tyrkia til EU, ifølge McDonald.

«Det er det det siste overbelånte europeiske myndigheter trenger nå,» advarer han ifølge avisen.

Tyrkia har like under 80 millioner innbyggere, mens Tyskland har i overkant av 80 millioner. Frankrike har i underkant av 67 millioner, mens Storbritannia har i overkant av 64 millioner og Italia 62 millioner. Spania har i overkant av 48 millioner.

Børsen stiger mer i Tyrkia enn i Oslo

Reaksjonene på Europas børser i går var likevel moderate. Rundt klokken 15 i går var den paneuropeiske Euro Stoxx 50-indeksen ned 0,4 prosent. Tyrkiske indekser var samtidig ned rundt 6 prosent. Tyrkiske lire svekket seg kraftig fredag, men en del av fallet var reversert i går.

Til tross for uroen de siste dagene har den tyrkiske børsen steget 8,5 prosent i år, mens Oslo Børs til sammenligning har steget 1,75 prosent.

– Det tyrkiske aksjemarkedet er faktisk opp i juli, til tross for nedgangen nå. Men dette kan ennå ta mange vendinger, sier Leif Anders Frønningen, forvalter i vekstmarkedsfondet Holberg Rurik til Finansavisen.

Høyere risiko

Regjeringspartiet AKP har tidligere ført en relativt næringsvennlig politikk med et betydelig innslag av økonomiske reformer, ifølge Holberg-forvalteren.

– Hvis fokuset nå i økende grad blir på konsolidering av makt og at landet går mot et mer autokratisk styresett, vil markedet kunne kreve en høyere politiske risikopremie på tyrkiske aktiva. Resultatet på lengre sikt kan da bli at det blir vanskeligere å tiltrekke seg kapital og at tyrkiske aksjer dermed vil bli priset lavere, sier han.

– Men det er for tidlig å konkludere om dette. Mye avhenger av hva AKP og Erdogan velger å foreta seg i fortsettelsen, sier han ifølge Finansavisen.

Økt migrasjon fra Tyrkia ser han p.t. ikke som en stor risikofaktor for landets økonomi.

Flere økonominyheter

Røkkes beste på 10 år
Slik går det med oljeprisen
Kjøpekåte sjeiker tar helt av