Tidligere gjengmedlem siktet

Frykter at vitner lar seg påvirke av pressen

Mann i 30-åra siktet for drapsforsøk i 2012. Pressen kastet på dør under rettsmøte.

BOLIGOMRÅDE: Drapsforsøket skjedde i mai 2012, midt i et boligområde på Furuset i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BOLIGOMRÅDE: Drapsforsøket skjedde i mai 2012, midt i et boligområde på Furuset i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Dette er en gammel sak, og det er nok en belastning å bli trukket inn i den nå, sier politiadvokat Nina Bakken ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

En mann i 30-åra som tidligere har vært dømt for omfattende gjengkriminalitet, ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Mannen er sammen med hele sju andre personer siktet for å ha deltatt i et drapsforsøk mot en mann som ble skutt, men overlevde på Furuset i 2012.

SIKTET: Mannen i 30-åra ble i går formiddag siktet i den sju år gamle drapsforsøkssaken. Foto: Politiet
SIKTET: Mannen i 30-åra ble i går formiddag siktet i den sju år gamle drapsforsøkssaken. Foto: Politiet Vis mer

Nekter skyld

Den siktede mannen har vært ustraffet de siste åra, og er i arbeid. Nå er han altså trukket inn i den gamle drapsforsøkssaken etter mange år, og ble i går formiddag pågrepet i forbindelse med at han var innkalt til avhør.

- Han nekter straffskyld, og det er selvsagt meget belastende å bli tatt inn i saken, sier mannens forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

Den siktede mannen motsatte seg også fengsling under rettsmøtet, som varte i under en time. Politiet fikk imidlertid medhold i tre ukers varetekt med brev- og besøkskontroll.

Utlevering

At mannen i 30-åra nå er siktet, skyldes nye opplysninger som er kommet fram i det siste, i forbindelse med at en mann som utpekes som leder av gjengen Young Bloods, i helga ble utlevert fra Marokko. Der har han sittet i varetekt siden september. I går ble han fengslet i fire uker.

Bakken vil ikke si noe om hvilke nye opplysninger som nå foreligger, eller hvordan de er framkommet. På spørsmål om hvorvidt mannen har vært mistenkt en stund forut for pågripelsen, er svaret:

- Vi hadde en plan for hva vi ønsket å gjøre i forbindelse med utleveringen fra Marokko. I sammenheng med det ble han pågrepet og siktet.

I fengslingskjennelsen går det fram at retten i sin beslutning legger vekt på telefon- og SMS-kontakt mellom den nå fengslede mannen og den Marokko-utleverte, og mellom den fengslede og mannen som ble skutt, i dagene før skytingen.

Bakken utelukker ikke flere pågripelser. Overfor pressen i tingretten opplyser politiadvokaten at det vil bli gjennomført flere vitneavhør i den nærmeste tida.

Krevende

Hun medgir samtidig at det er krevende å etterforske en såpass gammel sak, med tanke på hva vitnene husker, og hvilke tekniske bevis som nå kan sikres.

FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Nina Bakken fikk medhold i sin begjæring om lukkede dører. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Nina Bakken fikk medhold i sin begjæring om lukkede dører. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Politiet er bekymret for at etterforskningen kan forkludres av at vitner de ønsker å avhøre, blir påvirket av sakens omtale i pressen. Derfor fikk Bakken rettens medhold i å lukke dørene under rettsmøtet.

- Det er nye beviser som ikke skal gjøres kjent, på grunn vitner som skal avhøres, argumenterte hun i retten.

Politiadvokaten håper at den pågående etterforskningen nå skal munne ut i en tiltale og rettssak før jul.

Tidligere venner

Mannen som i dag ble framstilt, og han som er utlevert fra Marokko, var tidligere omgangsvenner, men havnet på et tidspunkt i konflikt med hverandre, får Dagbladet opplyst. Bakgrunnen skal blant annet være at B-gjengen forsøkte å etablere seg på Holmlia, der Young Bloods har sitt utspring fra.

Skuddofferet, en da 28 år gammel mann, beskrives også som tidligere sentral i gjengmiljøet, og tilhørte en gruppering med bindinger til B-gjengen.