Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter atomkatastrofe i Sverige

Greenpeace mener sikkerhetsproblemene ved kraftverkene er så store at samtlige reaktorer må stenges.

KAN STENGES: Greenpeece mener det er stor ulykkesfare ved svenske atomkraftverk i Sverige og krever at de stenges. Her er det svenske kjernekraftverket Forsmark. Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
KAN STENGES: Greenpeece mener det er stor ulykkesfare ved svenske atomkraftverk i Sverige og krever at de stenges. Her er det svenske kjernekraftverket Forsmark. Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøorganisasjonen Greenpeace hevder det er overhengende sannsynlig at det vil skje en alvorlig ulykke ved et svensk atomkraftverk, skriver NTB.

Sikkerhetsproblemene ved kraftverkene er så store at samtlige reaktorer må stenges, mener Greenpeace ifølge avisa Svenska Dagbladet.

Tidligere ansatte Organisasjonen er også kritisk til at flertallet av de statlige kjernekraftinspektørene i Sverige tidligere har jobbet i kjernekraftindustrien.

- Vi slår hull på myten om at svensk atomkraft som sikker. Svenske atomkraftverk er gamle, har store sikkerhetsproblemer, det mangler personal og kompetanse og et stort antall uhell skjer, sier Rolf Lindahl, som har jobbet med sikkerhetsrapporten.

Utenlandske vitenskapskonsulenter har analysert stresstestene som har blitt av de svenske atomkraftverkene for miljøorganisasjonen. Der kommer det frem at samtlige avatomkraftverkene er dårlig rustet for å møte en naturkatastrofe eller et terrorangrep.

Mener det er sikkert Svenske atomkraftverk ble bygget på 1970 og 80-tallet. Eierne arbeider i dag med å øke effekten, som igjen øker påkjenningen på kraftverkene.

Leif Karlsson, enhetssjef for driftstilsyn ved Strålesikkerhetsmyndighetene, bekrefter at flertallet av inspektørene kommer fra industrien. Samtidig mener han at dette kreves for å ha kunnskap om hvordan anleggene drives. Det finnes også karantenebestemmelser.

- Svenske atomkraftverk er sikre. Om vi anser at de ikke er dette så stenger vi dem. Atomkraftverket på Ringhals har fått spesielt tilsyn, og dette fordi vi så problemer i deres sikkerhetsarbeid, sier Karlsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media