Russlands invasjon av Ukraina:

Frykter atomkatastrofe: - Øker risikoen

Internasjonale inspektører er på vei til det russisk-okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja sør i Ukraina. Der vil de møte på utfordringer, mener svensk ekspert.

ATOMFRYKT: I flere uker har det pågått stridshandlinger i nærheten av Europas største atomkraftverk Zaporizjzja sør i Ukraina. Nå er en gruppe internasjonale inspektør på vei til anlegget. Dette vil de granske, ifølge ekspert. Foto: Maxar / AP / NTB
ATOMFRYKT: I flere uker har det pågått stridshandlinger i nærheten av Europas største atomkraftverk Zaporizjzja sør i Ukraina. Nå er en gruppe internasjonale inspektør på vei til anlegget. Dette vil de granske, ifølge ekspert. Foto: Maxar / AP / NTB Vis mer
Publisert

Frykten for en kjernefysisk katastrofe på europeisk jord har igjen blusset opp som følge av den spente situasjonen i og rundt Zaporizjzja atomkraftverk i Enerhodar sør i Ukraina.

Europas største kjernekraftverk har vært okkupert av Russland siden begynnelsen av mars. Russland har beviselig brukt kraftverket til militære formål, og deler av anlegget er blitt rammet av eksplosjoner.

Ukrainske myndigheter anklager Russland for å begå «kjernefysisk terror og utpressing», ikke bare mot Ukraina, men Europa og verden for øvrig.

Nå er en gruppe inspektører fra IAEA, Det internasjonale atomenergibyrået, endelig på vei til kraftverket etter intense forhandlinger mellom Ukraina, Russland og FN.

De står overfor en rekke utfordringer, ifølge en svensk ekspert.

KJØRETØY: En ny video skal vise Zaporizjzja-kraftverket fylt opp med russiske kjøretøy og tungt militært utstyr. Vis mer

Ledes av toppsjefen

Gruppa som skal inspisere Zaporizjzja-kraftverket, består av i alt 14 personer, og ledes personlig av IAEAs toppsjef, Rafael Mariano Grossi. Inspektørene skal angivelig ta seg til kraftverket fra ukrainsk-kontrollert område, ifølge russiske myndigheter.

Hvor lenge inspektørene skal være på kraftverket, nøyaktig hva de skal se på og hvem de skal snakke med, er imidlertid ukjent.

Oppdraget beskrives imidlertid som et «support og assistance mission», et støtte- og assistanseoppdrag, og dette medfører i seg selv føringer, forteller Lars Axelsson, inspektør ved Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Sverige, til Dagbladet.

- Anlegget er blitt beskutt flere ganger, så det blir viktig å vurdere hvorvidt og eventuelt hvordan disse skadene påvirker selve kraftverket, sier Axelsson, som selv har deltatt i en liknende internasjonal inspeksjon.

Han forteller at selv om inspeksjonen ved Zaporizjzja-kraftverket skjer under spesielle omstendigheter, har IAEA en rekke krav og mål til sikkerhet som hvert enkelt medlemsland, inkludert Ukraina og Russland, har forpliktet seg til å overholde.

- Det er opp mot disse kravene og målene IAEA-inspektører vurderer situasjonen på bakken, sier Axelsson.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

Dette skal de gjøre

I tillegg til å vurdere den fysiske tilstanden til Europas største atomkraftverk, vil inspektørene også vurdere en rekke andre forhold, tror den svenske inspektøren.

Som eksempler nevner Axelsson:

  • Sikkerhetssystemene som skal motvirke feil, ulykker og andre uønskede hendelser.
  • Personalets arbeidsforutsetninger.

Å vurdere de fysiske sikkerhetssystemene og et kjernekraftverks mange planverk, kan i seg selv medføre utfordringer.

Å vurdere arbeidsforholdene til de ukrainske ansatte ved det russisk-okkuperte kraftverket, kan bli en langt større og mer kompleks utfordring for IAEA, tror Axelsson.

- I normale tilfeller når IAEA rykker ut, gjennomfører de mange intervjuer med ledere og medarbeidere for å danne seg et bilde av arbeidsforholdene. Jeg kan tenke meg at det kan være vanskeligere i Zaporizjzja, all den tid det er russiske tropper der. Det er naturlig å stille seg selv spørsmålet om hvor ærlige de ansatte kan være i en slik situasjon, sier SSM-inspektøren.

Han mener det vil bli vanskelig for IAEA å få en fullstendig oversikt over arbeidsforholdene til de ansatte på kraftverket.

- Likevel kan inspektørene danne seg et bilde av arbeidsforutsetningene ved å se på andre ting, for eksempel de fysiske forholdene på stedet. Hvilke muligheter de ansatte har til å spise og hvile, er eksempler på ting IAEA-inspektørene kan se, sier Axelsson.

OVERTATT: Russiske styrker skal ha tatt kontroll over Europas største kjernekraftverk Zaporizjzja. Video: Twitter/@NewUkraineNews Vis mer

- Øker risikoen

Den svenske inspektøren tror IAEA også vil ettergå kjernekraftverkets beholdning av kjernefysisk materiale.

- Å hindre spredning av kjernefysisk materiale, er en annen viktig oppgave IAEA har. De skal trolig undersøke om materialet som skal være der, finnes der, og at ingenting har forsvunnet, sier Axelsson.

Det viktigste målet med oppdraget er derimot å gi verden en klarhet i situasjonen rundt Europas største kjernekraftverk, mener SSM-inspektøren.

- Det er viktig for IAEA er på plass. De tar sitt mandat og dette oppdraget på alvor. Det viser de blant annet ved å sende selveste toppsjefen med på oppdraget. På den måten sender også organisasjonen et signal om at det som skjer ved Zaporizjzja-kraftverket, ikke er akseptabelt, sier Axelsson.

Han minner om at dette er andre gang i løpet av krigen det ukrainske atomkraftverket har havnet i sentrum av stridshandlinger.

- Det samme skjedde i begynnelsen av mars, og det faktum at problemet har vendt tilbake, gjør situasjonen enda mer alvorlig. Det øker risikoen for at noe kan skje - før eller siden, sier Axelsson.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer