Frykter atomkrig i Kashmir

Indiske styrker rettet nå kraftige artilleriangrep mot pakistanske landsbyer langs den gamle våpenhvilelinjen i Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske aviser mener beskytningen kan være innledningen til et større militært oppgjør om det omstridte territoriet.

25 pakistanere er blitt drept, og mange bygninger i tre landsbyer ble skutt i brann med fosforgranater natt til torsdag. Indiske styrker har sendt 16.000 artillerigranater mot områder på den pakistanske siden av delelinjen de siste dagene.

Den indiske hæren har bedt om at 15 landsbyer evakueres på grensen til Pakistan i delstaten Punjab, melder avisen The Times of India.

Det er sjette dag på rad at indiske og pakistanske styrker skyter mot hverandre på grensen.

Frykter atomkrig

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa torsdag at det er en reell fare for atomkrig mellom India og Pakistan. Straw, som kommer til regionen i neste uke, oppfordret det internasjonale samfunn til å bidra til å løse konflikten med fredelige midler, men innrømmet at Storbritannia har begrensede muligheter for å løse en konflikt som har ulmet i 50 år.

- Med økt mobilisering på begge sider, med økt spenning og med atomvåpen på begge sider, er det en risiko for en atomkrig, sa Straw til BBC. Dette er den alvorligste konflikten i verden, påpekte han.

- Planlegger angrep

Pakistanske aviser skrev torsdag at India planlegger flyangrep mot den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, og at angrepene vil bli fulgt opp av begrensede bakkeoperasjoner.

Pakistans president Pervez Musharraf sa at selv et begrenset angrep fra indisk side, kan føre situasjonen ut av kontroll. Begge de to folkerike statene har en operativ atomvåpenstyrke.

India har trappet opp den militære aktiviteten for å rette et avgjørende slag mot pakistansk-støttet «terrorisme».

- Denne krigen skal vi vinne. Vårt mål må være full seier. Vi må slåss for vår sak, og vi er klare og vel forberedt, sa Indias statsminister Vajpayee da han besøkte indiske soldater ved fronten nord i delstaten Jammu og Kashmir.

Pakistan har svart med nye løfter om å slå ned på terroristvirksomhet, men samtidig truet med å møte et indisk angrep med «full kraft».

Beredskap

Sivilforsvaret i Lahore, som ligger 30 kilometer fra grensen, er satt i høyeste beredskap, ifølge pakistanske aviser.

Flyalarmer er blitt satt i stand, og sykehusene har fått store forsyninger av medisiner og utstyr. 10.000 leger er satt i beredskap, og 10.000 ekstra sykehussenger er gjort klare for en krisesituasjon.

I tillegg er det sendte tre millioner tonn hvete og en million tonn sukker til Lahore, som er Pakistans nest største by med sine sju millioner innbyggere.

Britisk mekling

Storbritannias utenriksminister Jack Straw varslet at han vil forsøke å mekle mellom partene i striden.

Striden om Kashmir har utløst to av tre kriger mellom India og Pakistan siden de to landene fikk sin uavhengighet i 1947.

India og Pakistan har til sammen rundt en million soldater oppmarsjert langs grensen.

  • Den ulmende Kashmir-konflikten blusset for alvor opp igjen i desember i fjor, etter et blodig terrorangrep mot nasjonalforsamlingen i New Delhi. Inderne har beskyldt Pakistan for å støtte separatistene som sto bak dette angrepet, en anklage pakistanerne avviser

    (NTB)

ANGRIPER: Indiske og pakistanske styrker er i høyeste beredskap langs grensen mellom de to landene. For sjette dag på rad har det vært trefninger. Frykten for at konflikten kan utvikle seg til en storkrig er sterkt økende.