Frykter atomkrig

Faren for atomkrig er fortsatt en reell og svært faretruende trussel ved inngangen til et nytt århundre. Det mener FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten å nevne USA ved navn advarte Annan i dag mot planer for utvikling av et nasjonalt rakettforsvar av typen «starwars», og understreket at slike planer kan føre til et nytt våpenkappløp.

Annan kom med sin advarsel da han hilste velkommen delegater til en konferanse som skal vurdere iverksettelsen av den viktige ikkespredningsavtalen NPT.

NPT trådte i kraft i 1970, og avtalen gir de fem opprinnelige atommaktene - USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina - lov til å beholde sine kjernevåpen mot å forplikte seg til å arbeide for atomnedrustning.

De andre 182 landene som har tiltrådt avtalen har forpliktet seg til ikke å skaffe seg atomvåpen, samtidig som de har fått tilgang til atomenergi til fredelig bruk.

Fire land har så langt nektet å underskrive Ikkespredningsavtalen, og mye av oppmerksomheten under den månedslange FN-konferansen vil være rettet mot disse landene.

India og Pakistan gjennomførte flere underjordiske prøvesprengninger i 1998, og arabiske land vil med sikkerhet rette anklager mot Israel som ikke har undertegnet avtalen. Det har heller ikke Cuba gjort. Annan gjorde også Irak en visitt, uten å nevne landet ved navn.

(NTB)

ADVARER: FNs generalsekretær Kofi Annan frykter fortsatt en kjernefysisk krig.