Frykter atomterror

Muslimske terrorister planlegger angrep mot kjernekraftverk på USAs nasjonaldag 4. juli, hevder etterretningskilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varselet om en en mulig terrorplan mot et atomkraftverk ble fanget opp av amerikansk etterretning sist uke, skriver hovedstadsavisa The Washington Times. Den er sterkt konservativ og har flere ganger demonstrert gode kilder i spionbransjen.

Myndighetene tar trusselen på alvor, men sier samtidig at den ikke nødvendigvis er troverdig.

Andre rapporter har opplyst at to terrorister fra al-Qaida har fått i oppdrag å sprenge en såkalt skitten bombe i USA, altså en konvensjonell sprengladning som er omgitt av radioaktivt materiale. En slik eksplosjon kan gjøre store områder ubeboelige i årtier og langsomt ta livet av mange mennesker gjennom stråleskader.

Planen om å terrorbombe et kjernekraftverk skal stamme fra en uidentifisert islamsk terrorgruppe. Atomkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania skal være nevnt som mulig mål.

Det terroristkaprede passasjerflyet som styrtet i Pennsylvania 11. september i fjor, kan ha hatt kurs for et kjernekraftverk da modige passasjerer hindret kaprerne i å gjennomføre sitt forsett.

Hemmelig celle

Opplysningene om trusselen mot atomkraftverket kom etter tidligere informasjon skaffet til veie under avhør av Abu Zubaydah. Han ble skadd under en skyteepisode med pakistansk politi i slutten av mars, og er betraktet som en av Osama bin Ladens nærmeste menn.

al-Qaida-løytnanten har avslørt at to av hans terrorister opererer i en hemmelig celle i USA og planlegger et angrep. De to mennene skal være en amerikaner og en afrikaner.

Amerikanske myndigheter stoler likevel ikke 100 prosent på opplysningene til Zubaydah.

- Det virker som han forsyner oss med noe god informasjon for å øke sin egen troverdighet, men det kan også være en del av et større bedrageriforsøk, sier en kilde som har kjennskap til rapportene fra avhørene.

- Vi skal få som mye ut av ham som mulig for å kunne hindre framtidige terrorangrep, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld for en drøy måned siden.

Fotograferte

Etterretningskilder sier at afrikaneren Zubaydah snakker om allerede er arrestert. Han var blant de flere hundre menneskene som ble pågrepet i USA etter 11. september, skriver The Washington Times.

Angrepet mot atomkraftverket skulle ifølge de første opplysningene komme 1. mai, men nyere opplysninger indikerer at 4. juli nå er satt som en ny dato.

- Three Mile Island var en av navnene som ble nevnt i trusselen. Problemet er at datoen stadig endres, sier en kilde.

De siste ukene har det ved minst to anledninger blitt sett arabiske personer i nærheten av amerikanske kjernekraftområder. Ved ett av tilfellene ble et arabisk par med et barn ble observert mens de fotograferte en bygning som huser regulatorer for kjernekraftverk.

4. JULI? Three Mile Island skal være nevnt som et mulig terrormål på amerikanernes nasjonaldag.