Frykter attentat mot Imran Saber i tinghuset

Enormt sikkerhetsoppbud etter nye trusler.

MASSIV SIKKERHET: Det var i dag ikke mulig å komme i nærheten av etasjen der Imran Saber-rettssaken pågår uten å bli grundig kontrollert av uniformerte og sivilkledde politifolk. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
MASSIV SIKKERHET: Det var i dag ikke mulig å komme i nærheten av etasjen der Imran Saber-rettssaken pågår uten å bli grundig kontrollert av uniformerte og sivilkledde politifolk. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imran Saber (37) skal nå være en av de mest upopulære mennene i Oslos kriminelle miljøer, etter at en rekke tunge kriminelle skal føle seg lurt eller bedratt i konfliktlinjer som blant annet strekker seg tilbake til håndteringen av pengene fra Nokas-ranet, ranet av Munch-museet og andre krangler om millionbeløp.

Saber har denne uka sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett i en større helerisak mot ham. I tinghuset har politioppbudet vitnet om hvor alvorlig politiet ser på situasjonen hans.

Fotfølges Det ville i utgangspunktet ha vært forhøyet sikkerhet rundt rettssaken uansett. Politiet er midt i etterforskningen av en gruppe menn som tidligere i år skal ha avtalt å hyre Bandidos-sjef Lars Harnes som leiemorder for å ta livet av Saber, og i 2010 var 37-åringen i ferd med å bli drept med sju skudd på Jordal i Oslo.

Men i tillegg skal politiet etter det Dagbladet erfarer ha fått helt ferske opplysninger før oppstart av rettssaken som gjorde at sikkerhetsopplegget måtte trappes ytterligere opp.

Nærmere et tjuetalls politifolk har denne uka vært involvert bare i det synlige sikkerhetsopplegget rundt Saber i tinghuset til enhver tid. I tillegg til sikkerhetssluse med metalldetektor og undersøkelser rundt alle tilhørere, har politiet og tinghuset gjennomført en rekke andre tiltak. Når Saber beveger seg ut av den sikkerhetskontrollerte sonen i pauser, fotfølges han av minst to tjenestemenn, mens sivilkledde spanere fra politiavdelingen Spesielle Operasjoner (SO) vokter blant annet trappeløp og heiser i bygningen.

I tillegg skal Beredskapstroppen være involvert i den mer skjulte sikringen av området

Verken Sabers forsvarer Øystein Storrvik eller aktor Asmund Riegels vil kommentere det uvanlig omfattende sikkerhetsopplegget. Oslopolitiet opplyser at sikkerheten rundt den aktuelle tiltalte vurderes fortløpende, men vil ikke gå inn på trusselvurderingen.

- Tilbydt ny identitet Selv om verken drapsforsøk- og drapsforbund-sakene eller Munch-ranet i utgangspunktet er tema i heleri-rettsaken mot Saber, har han selv bragt dette opp en rekke ganger de siste dagene.

I dag refererte 37-åringen til et politiavhør om heleri i 2010, der han mener han forklarte seg upresist om økonomiske forhold fordi han hadde mer fokus på den akutte sikkerhetssituasjonen.

-  Jeg sa i avhøret som dere har på lydopptakt at jeg kom til å skutt og drept, at det ikke er sikkert at jeg er i live til neste avhør, så ble jeg altså skutt syv ganger. Jeg var ekstremt irritabel i det avhøret og sa at hvis jeg ble skutt var det deres skyld, sa Saber i vitneboksen.

- Når du først bringer det banen, Saber: Det måtte vel være en grunn til at noen skulle skyte deg da. Noen som var sinte?, spurte tingrettsdommeren. 
- Det står i mediene at jeg har hjulpet med å få «Skrik» og «Madonna» tilbake. På grunn av at påtalemyndigheten har lekket mitt navn har folk vært ute og presset meg for penger og sånn, svarte 37-åringen.

Dagbladet skrev i går at Saber i rettssalen på mandag og onsdag så ut til å bekrefte at det er han som endte opp med Oslo kommunes dusør på fire millioner kroner for tilbakeføringen av maleriene etter Munch-ranet. 
Saber selv hevder at han ved tidligere anledninger har takket nei til mer endelige beskyttelstiltak.

- Politiet har spurt meg tre ganger om jeg vil skifte identitet. Men ansiktet mitt er såpass kjent så det kan jeg ikke. Det blir som å si at Røkke skal skifte navn og få skjult identitet, sa Saber i retten i dag.

Saber nekter straffskyld i straffesaken som nå pågår. Tiltalen dreier seg i hovedsak til at han skal ha disponert over fire millioner kroner som stammer fra kriminell virksomhet mellom 1999 og 2009, i tillegg til lånehaivirksomhet og en trusselepisode.