Frykter attentat mot Mijailovic

I dag startet rettssaken mot Anna Lindhs drapsmann. Et stort sikkerhetsoppbud skal hindre at noen forsøker å drepe Mijailo Mijailovic i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Følg rettssaken på SVT 24.

  Anna Lindhs drapsmann erkjente i retten i dag at han angrep Sveriges utenriksminister med kniv, men han nektet for overlagt drap da rettssaken mot 25-åringen startet i Stockholm i dag.

  Svensk politi tok ingen sjanser da Stockholm tingrett ble satt for å avgjøre om 25 år gamle Mijailo Mijailovic er skyldig i drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. Politiet har installert pansret glass, alarmer, metalldetektorer og gjennomlysningsmaskiner i tinghuset. Ingen skal kunne komme inn i rettsalen med våpen eller sprengstoff for å hevne seg på den tiltalte.

  Ønsker ikke direktesending


  Rettssaken som var ventet å vare i flere uker er nå berammet til bare tre dager. Årsaken er 25-åringens tilståelse i avhør i forrige uke.

  Det er ennå ikke avklart om hele rettssaken sendes direkte i svenske medier. Første del, der aktor snakket i dag sendes direkte, men når 25-åringen skal forklare seg fra klokka 13 i dag kan sendingen ble stanset. Da vil eventuelt tiltaltes forklaring bli tatt opp og sendt i opptak senere.

  Tiltaltes forsvarer har opplyst at hans klient kan komme til å motsette seg direktesending når han skal forklare seg i retten.

  Mijailo Mijailovic har uttrykt at han ikke vil klare å snakke fritt og dermed ikke kunne forklare seg utførlig om rettssaken direktesendes i media. Tingrettdommer Allan Camitz sier til Svensk TV at om forsvarerne krever forbud mot direktesending, så vil nok sendingene med størst sannsynlighet stanses. Svensk media argumenterer med at allmenheten selv må kunne få ta stilling til det som kommer fram under rettssaken.

  Overnattet


  Interessen for drapssaken er enorm i Sverige. I natt har mennesker ligget i soveposer utenfor tinghuset for å sikre seg en av publikumsplassene. Bare ni av 125 plasser er satt av til publikum. Mange kom ikke inn.

  Fra klokka 13 i dag skal Mijailo Mijailovic selv forklare hva som skjedde septemberdagen i fjor da Anna Lindh ble drept med kniv. Han er tiltalt for overlagt drap, men erkjente ikke ansvar for drap da saken startet i dag. Han erkjenner likevel at han angrep Lindh med kniv.

  Vitner


  I morgen planlegger aktoratet å føre tre vitner. Det er Anna Lindhs venninne Eva Franchell som var med på kjøpesenteret NK., en rettsmedisiner samt en DNA-ekspert.

DREPT: </B> Det var i september i fjor at Anna Lindh ble stukket ned på kjøpesenteret NK i Stockholm. I dag starter rettssaken mot den tiltalte.