Frykter attentat mot Rød-Larsen

Hatbrev og drapstrusler fra rasende israelere hagler mot Terje Rød-Larsen. Nå frykter FN attentat mot nordmannen - og har gitt ham høyere sikkerhetsranking enn generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen i FN skal for tida ha høyere sikkerhetsranking.

Terje Rød-Larsens hverdag i Midtøsten er dramatisk forandret etter uttalelsene til internasjonal presse om de israelske styrkenes framferd i Jenin. Like etter at han hadde forlatt den søndersprengte flyktningleiren og kritikken mot angrepene var kringkastet verden over, startet truslene.

De retter seg både mot Rød-Larsen selv og kona Mona Juul, som er Norges ambassadør i Israel.

«Nazisvin»

Ekteparet, som begge i utgangspunktet hadde hemmelig telefonnummer, ble nedringt av rasende israelere 24 timer i døgnet. Hatbrevene og drapstrusler strømmer på med beskyldninger om å være «nazisvin» og «antisemitter».

Etter det Dagbladet erfarer fra kilder nær Rød-Larsen, har han nå den høyeste sikkerhetsrankingen i FN.

Høyere enn både generalsekretær Kofi Annan og FNs spesialutsending i Afghanistan, Lakhdar Brahimi.

- Vi har tredoblet sikkerheten rundt Rød-Larsen og ser alvorlig på situasjonen, sier en av Rød-Larsens nære medarbeidere i FN.

Av sikkerhetshensyn ønsker FN-mannen ikke å si hvor Rød-Larsen befinner seg i disse dager. Ei heller hvor mange sikkerhetsvakter som er rundt ham, eller hvilken skuddsikker bil Rød-Larsen kjøres rundt i.

- Vi må være ekstremt forsiktige og vil ikke si mer enn at Rød-Larsen reiser rundt i regionen, sier den FN-ansatte.

Skuddsikker

Men den spente situasjonen har blant annet ført til at Rød-Larsen har fått langt flere livvakter rundt seg. Han kan ikke bevege seg ute alene og kjører i skuddsikker bil.

- Jeg kan ikke kommentere min egen sikkerhet, sier Terje Rød-Larsen til Dagbladet.

Siden Jenin-besøket har det strømmet inn hat-, trussel- og støttemeldinger til Rød-Larsen og FN. Det siste døgnet har imidlertid antallet støttemeldinger økt i antall.

- Vi har fått store mengder av støtteerklæringer fra hele verden. Også fra en rekke israelere. I tillegg har Tysklands utenriksminister, Kofi Annan og EU gitt oss full støtte, sier Rød-Larsens nære medarbeider.

FN har en egen livvaktenhet innenfor FN-politiet. Livvaktene er væpnede og har gjennomgått antiterrortrening. Ifølge kilder skal livvaktene ha noenlunde samme trening som i amerikanske Secret Service, som følger president George W. Bush.

  • I november 1995 ble den israelske statsminister Yitzhak Rabin skutt og drept av en ytterliggående jødisk aktivist i protest mot fredsavtalen med palestinerne.