Frykter avsløring av Viksveen-vitner

Politiets overvåkingstjeneste frykter at de som har vitnet mot spionsiktede Stein Viksveen, skal bli avslørt. Derfor kjemper førstestatsadvokat Lasse Qvigstad med alle rettsmidler mot at journalisten skal få innsyn i spionsiktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avsa Oslo forhørsrett en kjennelse som ikke kan tolkes på andre måter enn full seier til Lasse Qvigstad og Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Forhørsretten hadde tidligere avsagt kjennelse og gitt frist til 10. februar med å gi den spionsiktede journalisten Stein Viksveen innsyn i politidokumentene.

Hemmelige vitner

Dagbladet får bekreftet at førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og overvåkingspolitiet frykter for at hemmelige vitner skal bli påvirket dersom navnene og det de har forklart blir kjent på det nåværende tidspunkt av etterforskningen.

Allerede i forrige uke skrev Dagbladet at Qvigstad og POT ville gå til forhørsretten for å få fristen forlenget.

Viksveen og hans prosessfullmektig, advokat Atle Helljesen, har i flere uker krevd å få innsyn i hva den alvorlige siktelsen bygger på.

Fikk medhold

I et hemmelig rettsmøte i Oslo forhørsrett ble saken vurdert på nytt. I går ble kjennelsen kjent.

...og for dommernes sikkerhet
...og for dommernes sikkerhet Vis mer

Påtalemyndigheten fikk medhold i sitt krav. Viksveen får fortsatt ikke vite hva han er siktet for å ha gjort, utover gjerningsbeskrivelsen i siktelsen.

Flere kjente politikere på venstresida har kommet med knusende kritikk mot Qvigstad og POT. De mener at det ikke er en rettsstat verdig at en spionanklaget ikke får vite hva han skal ha gjort.

Dette har domstolen ikke tatt hensyn til.

Advokat Helljesen har bestemt seg for å påkjære kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

Samtidig har Qvigstad gjort det klart at han ville kjøre spørsmålet helt til topps - til Høyesterett - hvis han ikke fikk en lavere domstols medhold.

I går ettermiddag fikk Qvigstad avslag på sin begjæring om å hindre Viksveen i å få tilbake beslagene som ble gjort på hans hjemmekontor i Brussel den 4. november i fjor. Forhørsrettsdommer Truls Lie avsa søndag kjennelse om at den spionsiktede journalisten skulle få beslaget tilbake.

Kjennelsen ble umiddelbart påkjært av Lasse Qvigstad. En avgjørelse i lagmannsretten er ikke ventet før over helga.

Oslo forhørsrett ville i går ikke sende kjennelsen på faks til Stavanger. En tjenestemann ble sendt med fly til Stavanger for å overlevere kjennelsen personlig til advokat Atle Helljesen.