Frykter baby-epidemi

STAVANGER (Dagbladet): Hvert fjerde barn på nyfødtavdelingen ved Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR) ble syke av en infeksjon i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sjekker legene om avdelingen er rammet av en virusepidemi.

- Vi har ikke sett at noen av barna har vært i en livstruende situasjon, men vi vil gjerne bli kvitt disse infeksjonene, sier seksjonsoverlege Gro Zanussi.

Høy temperatur og slapphet er ikke unormalt blant spedbarn, spesielt ikke på avdeling 3D ved SiR. De bitte små pasientene ligger der fordi de ble født for tidlig, med misdannelser eller med andre komplikasjoner. Dermed er de også mer utsatt for infeksjoner enn friskfødte babyer.

Men i forrige uke fikk 7- 8 av avdelingens nærmere 30 barn symptomer på en influensaliknende infeksjon. Den slo ut i feber, slapphet, rask pust og lite sugelyst. Legene finner ikke ut hva som ligger bak.

20 på isolat

- Det gjennomføres nå undersøkelser for å finne ut om vi har en epidemi på avdelingen. Hadde det vært bakterier som forårsaket sykdomstegnene, burde vi ha funnet ut av det til nå. Derfor heller vi til teorien om at det kan være et virus, sier Zanussi.

Alle barna som lå på avdelingen da symptomene begynte å gjøre seg gjeldende, er blitt isolert fra nyankomne spedbarn. I går lå nærmere 20 babyer på isolat, selv om bare noen få av dem er smittet. Foreldrene er ikke avskåret fra å besøke sine små.

- Jeg synes foreldrene har tatt dette veldig pent. Jeg tror de setter pris på at vi gjør disse tiltakene, selv om det foreløpig bare er en antatt epidemi, sier Zanussi.

To uker

Overlegen har levert ut informasjonsskriv til foreldrene, samtidig som man prøver å finne årsaken til sykdomsutbruddene. Men ifølge Zanussi kan det ta opptil to uker å finne ut om det har vært spesielle virus til stede på avdelingen. Smittekilden kan ha vært ansatte, foreldre eller andre besøkende på avdelingen.

- De siste dagene har det heldigvis roet seg ned. De fleste barna som ble rammet, er på bedringens vei, sier Gro Zanussi.