Frykter Bandidos-hevn

Den drepte Lennart Faugli (31) var medlem i Bandidos. Politiet frykter MC-miljøet skal hevne drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MYSEN (Dagbladet.no) Bare timer før han ble skutt og drept utenfor Heggen og Frøland tingrett, hadde den drepte 31-åringen forklart i retten at han søkte seg til Bandidos-avdelingen i Fredrikstad fordi han der fikk den beskyttelsen han han følte at han manglet andre steder.

Nå frykter politiet at det kriminelle MC-miljøet skal hevne sitt drepte medlem.

Dagbladet.no kjenner til at politiet etter drapet har vært i kontakt med Bandidos og gjengmiljøet i Oslo for å sikre seg at personer rundt den drapsiktede Jan Ivar Ringstad (37) ikke blir utsatt for represalier.

Politijurist Knut Inge Stavang vil ikke kommentere møtene med det kriminelle miljøet. Men på spørsmål om represalier fra Bandidos er noe politiet nå vurderer, svarer han:

- Vi foretar sikkerhetsvurderinger rundt dem det er aktuelt for.

- Politiet i Eidsberg har ikke vært i kontakt med noen slike miljøer. Det må være Oslo som har tatt den kontakten, sier lensmann Henning Tollefsrud i Mysen.

Forberedt

Lensmannen sier at politiet er forberedt på å sette inn tiltak.

- Jeg håper på ro og folk lar det forbli en tragisk sak. Men jeg kan aldri utelukke hevnaksjoner. Hvilke tiltak som kan bli aktuelle, vil jeg ikke gå inn på.

Ringstad erkjente i går å ha skutt de dødbringende skuddene som drepte Lennart Faugli. 37-åringen ville ikke ta stilling til straffskyld før han har sett politiets siktelse mot ham. Det får han trolig i politiavhør i dag.

- Han fryktet for seg selv og familien, sier en kamerat av Ringstad til Dagbladet.no.

Han forteller at 37-åringen har vært redd for sitt eget liv helt siden noen i september i fjor skjøt 23 skudd mot soveromsvinduet der han og samboeren lå og sov. Innenfor vinduet ved siden av lå deres barn.

Politiet har lagt fullstendig lokk på etterforskningen av skyteepisoden, men 37-åringen har tidligere uttalt at han tror folk i det kriminelle miljøet har stått bak.

Politibeskyttelse

Den nå drapsiktede mannen ble flyttet til hemmelig sted med politibeskyttelse etter skuddene. Helt frem til han mandag ettermiddag kjørte opp mot Lennart Faugli og regelrett henrettet ham på åpen gate, skal Ringstad ha vært utstyrt med voldsalarm og ha vært i daglig kontakt med en polititjenestemann i Askim.

Den drepte 31-åringen ble opptatt som fullverdig medlem i Bandidos kort tid etter at den nå drapsiktede dørvakten i 2003 slo ham mer enn 70 ganger i hodet med batong.

- Etter at han ble slått ned ble han medlem i Bandidos. Han følte seg aldri trygg etter det, men han følte seg beskyttet av klubben, sier en nær venn av den drepte.

Helt fra ungdomstiden skal 31-åringen ha vært en svært nær venn av en sentral leder for MC-klubben i Fredrikstad. Bandidos-sjefen ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Ber politiet rydde opp

Nestleder i justiskomitéen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp), har engasjert seg personlig i saken etter at Dagbladet.no omtalte den i januar. Han frykter nå at konflikten kommer ut av kontroll om ikke politiet griper inn.

- Dette er et miljø som ikke skyr noen ting. Jeg håper nå at politiet tar tak i dette og får ryddet opp i miljøet, sier han.

SKUTT: Lennart Faugli (31).