- Frykter bare én person

En av Donald Trumps tidligere rådgivere hevdet overfor 6. januar-komiteen at hun henvendte seg til førstedama da kongress-stormingen pågikk, for å nå fram til den daværende presidenten.

FRYKTER ÉN PERSON: En av hans tidligere rådgivere hevder at den eneste Donald Trump frykter er hans egen kone. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB
FRYKTER ÉN PERSON: En av hans tidligere rådgivere hevder at den eneste Donald Trump frykter er hans egen kone. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Donald Trump frykter bare én person; hans egen kone, Melania Trump.

Det hevdet hans tidligere seniorrådgiver Kellyanne Conway i et vitnemål overfor 6. januar-komiteen, som har gransket stormingen av Kongressen.

Vitnemålet skjedde 28. november i fjor, og en transkribert versjon er nå frigitt sammen med komiteens rapport.

Der oppgir Conway at hun «ikke tror» hun var i kontakt med den tidligere presidenten den dagen Kongressen ble stormet.

- Men jeg tekstet Melania Trump den dagen, det er jeg sikker på, sier hun.

- Jeg skrev noe i retning av «vær så snill, snakk med ham», fordi jeg vet han lytter til henne. Han lytter til mange av oss, men han frykter bare én person; Melania Trump.

- Visste ikke hva som pågikk

Den tidligere seniorrådgiveren oppgir under vitnemålet at det tok en stund før hun fikk svar fra fru Trump, fordi hun ikke skal ha hatt telefonen sin i nærheten og ikke visste hva som pågikk i og rundt kongressbygningen.

CNN meldte få uker etter stormingen at Melania Trump deltok på en fotografering av tepper og andre gjenstander i østfløyen i Det hvite hus, da opprørerne tok seg inn i Kongressen. Det har hun selv seinere opplyst overfor Fox News.

- 6. januar 2021 oppfylte jeg mine plikter som USAs førstedame, og var følgelig uvitende om hva som samtidig utspilte seg ved kongressbygningen, sa hun.

Hennes tidligere stabssjef, Stephanie Grisham, trakk seg med umiddelbar virkning like etter kongress-stormingen. I sommer delte hun en skjermdump fra en meldingsutveksling der det framstår som Melania Trump avstår fra å fordømme hendelsen.

- Jeg sa opp umiddelbart etter at hun svarte, sa Grisham til The Washington Examiner.

Conway hevder i vitnemålet at førstedama ikke skal ha blitt informert om opptøyene mens de pågikk, og uttrykker skuffelse over dette.

- Jeg har lest dette tullet om at hun ikke ville gå ut med en uttalelse. Hun visste bokstavelig talt ikke hva som foregikk, sier hun.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

Mener Trump aldri bør stille til valg igjen

Den endelige konklusjonen fra 6. januar-komiteen er at Donald Trump var del av en kriminell sammensvergelse for å gjøre om på utfallet av presidentvalget i USA i 2020.

- Ingenting av det som skjedde 6. januar, ville skjedd uten ham, heter det i rapporten.

Granskningskomiteen har intervjuet mer enn 1000 vitner, avholdt ti høringer og fått tilgang til millioner av dokumenter.

Rapporten kommer også med en rekke anbefalinger – blant annet at Trump ikke bør få stille til valg noensinne igjen.

Den kommer samtidig som den tidligere presidenten igjen forbereder seg på å stille som kandidat i presidentvalget i 2024. Han etterforskes også i flere saker.

Trump selv har kalt rapporten «svært partisk», og feilaktig hevdet at den ikke inkluderer uttalelsen hans 6. januar, om at støttespillerne burde protestere på fredelig og patriotisk vis.

Komiteen understreker at han fulgte opp den kommentaren med løgner om valget og at han ba sine tilhengere «slåss som faen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer