Frykter barne-tjuver

Mayur (4) og Raviraj Singh (8) er to av tusener barn som mistet sine foreldre i jordskjelvet i India for to uker siden. FNs barnefond frykter at kriminelle vil utnytte kaoset og stjele barn for videresalg som slavearbeidere og til det illegale adopsjonsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi forventer dette. Dette er svært sårbare barn, og de er utsatt for nettverk som kan utnytte dem, sier Maria Calivis, som leder FNs barnefond (UNICEF) i India til AP.

Mayur og Raviraj Singh mistet begge sine foreldre i jordskjelvet for to uker siden. De tas nå hånd om av slektninger og bor i en teltleir i Varsamedi. De to, og trolig flere tusen foreldreløse barn, kan bli utsatt for hensynsløs kriminalitet.

Barnetjuver

UNICEF-talsmenn advarer mot at barnetjuver kan operere i området under dekke av å være hjelpeorganisasjoner. FN-organet har eksempler på barn fra jordskjelvområdet som er annonsert for adopsjon på Internett.

- Det er helt umulig for oss å følge barna i det øyeblikket de blir annonsert på Internett, sier Marc Vergara, talsmann for UNICEF i Genhve.

Ikke oversikt

Indiske myndigheter strever nå med å få oversikt over antallet foreldreløse barn, og i går forbød de all adopsjon av barn fra jordskjelvområdet. Forbudet innføres for å hindre at barn som bare har kommet bort fra sine foreldre, skal bli adoptert.

Det er stor interesse internasjonalt for å adoptere barn fra jordskjelvområdet, opplyser UNICEF.

Indiske myndigheter og hjelpeorganisasjoner i området jobber intenst for å spore opp savnede personer. De fleste barn som har mistet sine foreldre, blir tatt vare på av slektninger.

Hardt rammet

Jordskjelvet i delstaten Gujerat i India krevde trolig 30000 menneskeliv. 60000 er skadd. Barna som har mistet sine foreldre, blitt skadd og bokstavelig talt sett verden rase rundt omkring seg, har det verst, mener hjelpeorganisasjonene.

- Vi får inn barn som er redde hele tida. De tør ikke sove i telt av frykt for at det skal rase sammen, forteller barnelegen Shanto Patel, som driver et helsetilbud for barn. Til sammen 2,5 millioner barn er berørt av jordskjelvet.

FORELDRELØSE: Mayur (4) og Raviraj Singh og andre barn som ble foreldreløse etter jordskjelvet, er svært utsatt for kriminelle som ønsker å profittere på illegal adopsjon, mener FNs barnefond.