Corona:

Frykter barnesmitte-bølge

Skolestart nærmer seg med stormskritt, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror vi kan vente oss en smitteøkning blant uvaksinerte unge. - Viktig å skille mellom smitte og sykdom, sier vaksineekspert.

SKOLESTART: Snart åpner landets skoler igjen etter sommeren. Avbildet er elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKOLESTART: Snart åpner landets skoler igjen etter sommeren. Avbildet er elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om kort tid skal landets elever innta klasserommene for et nytt skoleår. Samtidig kommer nyhetene om nye utbrudd og økende smittetrend på løpende bånd.

Likevel er anbefalingen fra nasjonale myndigheter å åpne skolene på grønt nivå. Fra 16. august vil barn og unge under 18 år bli unntatt plikt til smittekarantene.

- Dette øker risikoen for smitte i samfunnet, men det er en risiko vi er villig å ta for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig til høsten, sa helseminister Bent Høie (H) da han annonserte utsettelsen av trinn fire i gjenåpningen.

Bekymringsfullt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er de unge, som ikke er vaksinert, som i stor grad driver pandemien i Norge. Han mener det er bekymringsfullt at smitten vil øke blant denne aldersgruppen når skoler åpner etter sommerferien.

- Kan vi vente oss en barnesmitte-bølge etter skolestart?

- Ja, det er sannsynlig at vi blant yngre voksne og ungdommer – og kanskje også blant mindre barn – vil se at smittetallene er høyere enn i andre aldersgrupper, sier Nakstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer