Frykter betydelig smell for norsk økonomi

Norsk sjefsøkonom frykter irske tilstander i Norge.

IRSKE TILSTANDER: - Jeg er redd vi vil få en betydelig smell i framtiden. Når den kommer er vanskelig å si, sier sjefsøkonom i Nordea Norge, Steinar Juel, til Dagbladet. Han mener Norge bør ta lærdom av hva som skjedde i Irland. Her går noen forbi stengte butikker i Dublin i Irland. Foto: AFP/PETER MUHLY/SCANPIX
IRSKE TILSTANDER: - Jeg er redd vi vil få en betydelig smell i framtiden. Når den kommer er vanskelig å si, sier sjefsøkonom i Nordea Norge, Steinar Juel, til Dagbladet. Han mener Norge bør ta lærdom av hva som skjedde i Irland. Her går noen forbi stengte butikker i Dublin i Irland. Foto: AFP/PETER MUHLY/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg er redd vi vil få en betydelig smell i framtiden. Når den kommer er vanskelig å si, sier sjefsøkonom i Nordea Norge, Steinar Juel, til Dagbladet. Han har tidligere påpekt to faktorer som øker risikoen for boligboble; høy arbeidsinnvandring og lav rente.

«Sterk befolkningsvekst gjennom arbeidsinnvandring og lave renter er en farlig kombinasjon. Befolkningsveksten gir økt etterspørsel etter boliger, næringseiendommer, veier, jernbane og annen infrastruktur. Lav rente forsterker presset og gjør at det raskt slår ut i kraftig prisoppgang på boliger og andre eiendommer», skrev Juel på Nordeas hjemmesider allerede 31. mars 2011.

«Irland erfarte dette, noen vi alle bør ta lærdom av», skrev Juel da.

Lav rente, høy innvandring I går meldte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at i 2040 vil nesten halvparten av Oslos befolkning enten være innvandrer eller barn av to innvandrerforeldre. I dag besluttet Norges Bank å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

- Er vi et skritt nærmere en irsk krise?

OLJESTYRT: - Det som gjør at vi kan holde på lengre enn Irland uten å bli rammet er at vi har oljesektoren. Så lenge oljeprisen går opp kan dette gå bra, men jeg frykter som sagt at vi vil få et betydelig smell litt lengre fram, sier Steinar Juel.
Foto: BJØRN SIGURDSØNN/SCANPIX
OLJESTYRT: - Det som gjør at vi kan holde på lengre enn Irland uten å bli rammet er at vi har oljesektoren. Så lenge oljeprisen går opp kan dette gå bra, men jeg frykter som sagt at vi vil få et betydelig smell litt lengre fram, sier Steinar Juel. Foto: BJØRN SIGURDSØNN/SCANPIX Vis mer

- Det er ikke fullt så ille ennå, men vi ser at de samme mekanismene gjør seg gjeldende, sier Juel til Dagbladet. 

I 2011 skrev Juel at «når det nå viser seg at befolkningsveksten i Norge holder seg høy er det derfor svært klokt av Norges Bank å få renten opp». Ett år senere er renten på rekordlave 1,5 prosent.

Lever på oljepenger - Det som gjør at vi kan holde på lengre enn Irland uten å bli rammet er at vi har oljesektoren. Så lenge oljeprisen går opp kan dette gå bra, men jeg frykter som sagt at vi vil få et betydelig smell litt lengre fram, sier Juel. Han viser til at Norge er sårbart for svingninger i oljeprisene.

- Hvis vi får nedgang i oljeprisene vil det gi mindre behov for arbeidsplasser i Norge, kjøpekraften i Norge vil ikke vokse like mye, og da vil snøballen være i gang, sier Juel.

Spår masseinnvandring I februar intervjuet Dagbladet sjeføkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Robert Bergqvist. Han spådde at en flom av jobbsøkere vil komme til Norge og resten av Skandinavia i kjølvannet av den europeiske finanskrisen.

- Spørsmålet blir om vi i Nord-Europa har kapasiteten og toleransen som kreves for å ta hånd om disse menneskene, sa Bergqvist til Dagbladet da.

IRSKE ERFARINGER: «Sterk befolkningsvekst gjennom arbeidsinnvandring og lave renter er en farlig kombinasjon. Befolkningsveksten gir økt etterspørsel etter boliger, næringseiendommer, veier, jernbane og annen infrastruktur. Lav rente forsterker presset og gjør at det raskt slår ut i kraftig prisoppgang på boliger og andre eiendommer», mener Steinar Juel. «Irland erfarte dette, noen vi alle bør ta lærdom av», sier Juel. Foto: AFP/PETER MUHLY/SCANPIX
IRSKE ERFARINGER: «Sterk befolkningsvekst gjennom arbeidsinnvandring og lave renter er en farlig kombinasjon. Befolkningsveksten gir økt etterspørsel etter boliger, næringseiendommer, veier, jernbane og annen infrastruktur. Lav rente forsterker presset og gjør at det raskt slår ut i kraftig prisoppgang på boliger og andre eiendommer», mener Steinar Juel. «Irland erfarte dette, noen vi alle bør ta lærdom av», sier Juel. Foto: AFP/PETER MUHLY/SCANPIX Vis mer

- Heldigvis tilhører vi en liten språkgruppe, men jeg tror absolutt vi vil få betydelig arbeidsinnvandring etter hvert, sier Juel. 

Inflasjonsfare Sjefsøkonomen har tidligere skrevet at «sterk innvandring over en kort periode er en høyrisikofaktor for den finansielle stabiliteten. Det er derfor ikke bare å si at vi enkelt kan løse flere oppgaver i Norge ved å ta inn mer arbeidskraft fra utlandet».

- Innvandring gjør at inflasjonsfaren ved høyere pengebruk begrenses, men trykket på eiendomsmarkedet øker faren for et krakk og finanskrise, sier Juel.

Irland hadde fra 2000 og fram til 2008 en netto-innvandring på 400 000, tilsvarende mer enn 10 prosent av befolkningen. Norge hadde i 2010 sin høyeste innvandring noensinne, med en nettoinnvandring på 42 350 mennesker. Som i Irland utgjorde innvandrere fra Polen den største gruppen (11 300).

- EUs indre marked og den generelle internasjonaliseringen har gjort arbeidskraften nesten like mobil som den flyktige kapitalen, sier Juel. Han peker på at mobil arbeidskraft over landegrensene endrer vesentlig på noen av premissene for sentralbankens inflasjonsstyring.

Gjeldsrekord Inflasjon er vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Inflasjon er det samme som et fall i verdien av penger, det vil si at man får mindre varer enn før for en bestemt pengesum. Slik man i dag for eksempel må betale mer penger for en bolig i dag, enn det man hadde gjort for fem år siden.

LAVERE RENTE: I 2011 skrev Steinar Juel at «når det nå viser seg at befolkningsveksten i Norge holder seg høy er det derfor svært klokt av Norges Bank å få renten opp». Ett år senere er renten på rekordlave 1,5 prosent. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
LAVERE RENTE: I 2011 skrev Steinar Juel at «når det nå viser seg at befolkningsveksten i Norge holder seg høy er det derfor svært klokt av Norges Bank å få renten opp». Ett år senere er renten på rekordlave 1,5 prosent. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

Flere har påpekt at den norske gjelden nå er rekordhøy. Ved utgangen av juni 2011 hadde norske husholdninger 2.192 milliarder kroner i gjeld, skrev E24 i fjor. Gjeldsveksten fra juni i 2010 til juni i 2011 var 7,1 prosent - den høyeste gjeldsveksten siden desember 2008. Til sammenligning utgjorde det norske oljefondet da rundt 2.919 milliarder kroner.

- Gjelden til de norske husholdningene er veldig høy i forhold til inntektene. Dette går bra så lenge rentene er lave, men hvis inntektsveksten flater ut eller renten blir satt opp har vi et problem, sier Juel.

FLOM: - Jeg tror vi nå står overfor en flom av arbeidskraft som vil søke nordover fra Middelhavsområdet. Spørsmålet blir om vi i Nord-Europa har kapasiteten og toleransen som kreves for å ta hånd om disse menneskene, sier sjefsøkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Robert Bergqvist, til Dagbladet. Foto: SEB
FLOM: - Jeg tror vi nå står overfor en flom av arbeidskraft som vil søke nordover fra Middelhavsområdet. Spørsmålet blir om vi i Nord-Europa har kapasiteten og toleransen som kreves for å ta hånd om disse menneskene, sier sjefsøkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Robert Bergqvist, til Dagbladet. Foto: SEB Vis mer
HØY GJELD: - Gjelden til de norske husholdningene er veldig høy i forhold til inntektene. Dette går bra så lenge rentene er lave, men hvis inntektsveksten flater ut eller renten blir satt opp har vi et problem, sier Steinar Juel. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
HØY GJELD: - Gjelden til de norske husholdningene er veldig høy i forhold til inntektene. Dette går bra så lenge rentene er lave, men hvis inntektsveksten flater ut eller renten blir satt opp har vi et problem, sier Steinar Juel. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer