Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FHI i ny rapport:

Frykter betydelige lokale utbrudd i sommer

Mange personer samlet på arrangementer og uteserveringer i sommer, gjør at FHI frykter betydelige utbrudd av coronasmitte lokalt.

FRYKTER NYE UTBRUDD: Direktør for Folkehelseinstiuttet, Camilla Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER NYE UTBRUDD: Direktør for Folkehelseinstiuttet, Camilla Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det kommer fram i en fersk risikovurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI) torsdag.

Både store arrangementer, mange samlet på serveringssteder og flere som reiser innenlands, kan gi grobunn for en oppblomstring av smitte.

- Det er en viss sannsynlighet for massesmittehendelser som kan gi opphav til betydelige lokale utbrudd, skriver FHI i rapporten.

SOMMEREN BEKYMRER: Folkehelseinstituttet mener mange folk samlet på for eksempel uteserveringer i sommer, kan gi opphav til betydelige utbrudd av smitte lokalt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SOMMEREN BEKYMRER: Folkehelseinstituttet mener mange folk samlet på for eksempel uteserveringer i sommer, kan gi opphav til betydelige utbrudd av smitte lokalt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi er særlig bekymret for smitte under store arrangementer og på serveringssteder i sommer. Disse kan samle folk fra flere områder av landet, og etterlevelsen av avstandsregelen kan bli dårlig.

FHI mener også at det er en viss fare for at folk blir dårligere på å følge smittevernrådene, etter hvert som smitten i landet går ned.

- Nå som det meldes få nye tilfeller i landet, er det fare for at befolkningen vurderer det som mindre viktig å følge de generelle smittevernrådene. Kanskje folk også går lei av begrensningene, skriver de.

Må planlegges for ny nasjonal bølge

FHI vurderer i dag at sannsynligheten for spredning i Norge er moderat.

De understreker at konsekvensene en spredning i Norge får, avhenger av hvor raskt en slik utvikling oppdages og bringes under kontroll. Både lokalt, regionalt og nasjonalt.

- Vi har gode overvåkingssystemer, men vi har ennå ikke fått testet evnen til å oppdage uheldig utvikling lokalt. Vi har heller ikke fått testet enkeltkommunenes evne til å slå ned utbrudd.

FHI mener det er mest sannsynlig at smitten i Norge framover vil oppstå i lokale klynger, og være av varierende størrelse. Men de mener også at det må planlegges for en ny nasjonal bølge.

- En eventuell ny bølge er kanskje mer sannsynlig til høsten eller vinteren. Uansett, denne epidemien er ikke over, skriver FHI.

Smitteklynger i Oslo

Den siste uka er det bekreftet 81 nye coronatilfeller i Oslo. Det er en tredobling fra uka før, uke 22, da det var rapportert 24 smittede.

- Det er en påminnelse til oss alle sammen om at smitten fortsatt er i samfunnet og at vi fortsatt må holde fast ved de generelle rådene. Det er viktig at vi alle tenker på det. Den siste tiden har vi gjennomført mange lettelser, og da er det lett å glemme at viruset fortsatt er det samme, vi har ikke behandling eller vaksine, sa helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

TREDOBLING: 81 nye coronatilfeller er registrert i Oslo siste uke. Det er en tredobling fra uka før. Vis mer

Ifølge FHIs Line Vold har Oslo kommune god oversikt over smitten. Hun fortalte på pressekonferansen at oppsporingen viser at smitten har skjedd i klynger.

- Som for andre smittsomme sykdommer kan det komme tilfeller i ulike grupper av befolkningen fram til det har kommet en vaksine eller man har blitt immun, sa Vold.

Også på verdensbasis er smitten økende. WHO sa tidligere denne uka at det søndag ble rapportert om 136 000 nye smitta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!