Frykter bilbomber mot regjeringskvartalet

Krav om å stenge gate i Oslo sentrum av terrorfrykt mot Jens og co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En bilbombe i Grubbegata kan blåse hull i høyblokka der statsminister Jens Stoltenberg og hans mannskap holder til. Det har sprengstoffeksperter beregnet, og Statsbygg har fremmet krav overfor Oslo kommune om at et par hundre meter av den anonyme gatestubben blir sperret for trafikk.

Også i Akersgata på den andre siden av regjeringskvartalet kan det bli sperringer som skal skjerme Jens og co. mot terrorister. Her vil Statsbygg nøye seg med forordringer som stenger trafikken når det oppstår konkrete situasjoner. I Grubbegata er det planer om såkalte roadblockere og pullerter mellom Hammersborg torg og krysset til Apotekergata.

- Må sette i verk tiltak

- Vi har sett på sammenlignbare bombeeksplosjoner i andre land, og eksperter i Forsvarsbygg har gjort oss sikre på at vi bør sette i verk slike tiltak for å for å være i forkant av farlige situasjoner som kan dukke opp, sier avdelingsdirektør Christian Fredrik Horst i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Dagbladet.no.

Statsbygg og Departementenes servicekontor sorterer under Fornyingsdepartementet, og Horst har ansvaret for koordineringen av tiltak rundt regjeringens sikkerhet.

Den formelle reguleringssøknaden til Oslo kommune blir levert nå som høringsfristen er ute. Horst håper plan- og bygningsetaten i kommunen får lagt fram sin innstilling for byrådet og bystyret før årsskiftet. Han har merket seg negative høringsuttalelser om prosjektet, men ikke større enn at hensynet til regjeringens framtidige sikker må gå foran.

- Det er lettere for bilistene å forholde seg til at Grubbegata er stengt enn å bli utsatt for midlertidige omkjøringer, mener avdelingsdirektør Horst.

En festning?

TERRORFRYKT:Statsbygg vil stenge av en bit av Grubbegata og til tider også Akersgata, i frykt for terror. Foto: SCANPIX
TERRORFRYKT:Statsbygg vil stenge av en bit av Grubbegata og til tider også Akersgata, i frykt for terror. Foto: SCANPIX Vis mer

Det mener ikke administrerende direktør Glenn Eikbråten i Foreningen Byfolk Oslo Sentrum, som har levert en skarp høringsuttalelse mot antiterrorplanene. I følge NRK Østlandssendingen er foreningens hovedpoeng at terrorfrykt ikke kan styre byutviklingen i Oslo.

- En ting er at en stenging av Grubbegata vil skape store problemer for trafikkflyten mellom øst og vest i byen. En annen sak er at vi ikke kan gjøre hovedstaden til en festning uten at det har vært en større politisk debatt om temaet. Det er en rekke andre bygg i sentrum som kan utløse samme tiltak. Vi vet at vi ikke vil ha det sånn, men det må i det minst være en prinsipiell debatt i forkant, sier Eikbråten til Dagbladet.no.

Frykter bilbomber mot regjeringskvartalet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer