Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter bin Laden har atomvåpen

President Bush advarer mot Osama bin Ladens atomvåpenplaner. Flere eksperter deler bekymringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Sovjetunionen brøt sammen for ti år siden, fryktet nedrustningseksperter at våpen fra landets enorme kjernefysiske arsenal skulle komme på avveie. Rapporter tyder fortsatt på at de er utsatt.

I 1997 hevdet den pensjonerte russiske generalen Alexander Lebed at myndighetene hadde mistet oversikten over hvor 100 kjernefysiske våpen i koffetutgave befant seg. Nettopp slike våpen omtales nå som terroristenes farligste valg.

Men Lebeds påstander ble tilbakevist av regjeringen, og USA trodde på Moskvas forsikringer.

Ransforsøk

Sist måned sa general Igor Volynkin, sjef for avdelingen i det russiske forsvarsdepartementet som verner atomvåpnenes sikkerhet, at ukjente terrorister to ganger har forsøkt å ta seg inn i lagre for kjernefysiske våpen. De såkalte S-lagrene er kraftige betongbunkre og ligger nær militærbaser. Nøyaktig beliggenhet er en strengt bevoktet hemmelighet. Angriperne ble stanset, sier Volynkin.

Pavel Fegenhauer, en selvstendig forsvarsanalytiker i Moskva, skriver i Wall Street Journal at selv om bin Laden skulle ha skaffet seg et russisk atomvåpen, er det praktisk talt utelukket at de vil få det til å eksplodere.

Russiske og amerikanske kjernevåpen er beskyttet med koder som deaktiverer dem når noen klusser med våpnene. Det er samtidig svært vanskelig og bemektige seg sprenglegemet for å bruke det i et annet våpen.

Gammel og farlig

Hvis al-Qaida har atomvåpen, stammer de mest sannsynlig fra Pakistan, mener Fegenhauer. Han viser til at bin Laden har hatt sympatisører høyt opp i det pakitanske atomvåpenprogrammet.

Forsvarseksperten tror sannsynligheten er langt større for et terrorangrep med et våpen som er langt enklere å lage - radioaktive bomber.

De kombinerer tradisjonelt sprengstoff med brukt kjernebrensel fra atomkraftverk, cesium fra farmasøytisk industri, plutonium fra et kjernevåpen eller annet høyradioaktivt materiale.

Eksplosjonen fra et slikt våpen kunne utløse en radioaktiv sky og langvarig atomforurensning. Hvis en radioaktiv bombe gikk av i New York, kunne det tvinge menneskene bort fra store deler av Manhattan i tiår eller hundreår. Det er praktisk talt umulig å rense en moderne storby for radioaktivt støv.

I 1950-årene forsket både USA og Sovjetunionen på slike våpen, som også ble testet. Mer avansert teknologi gjorde dem overflødige. Nå kan de friste terrorister, skriver Felgenhauer. Rapport om spredningsfaren(pdf-format)

Fegenhauers artikkel(krever abonnement)

NEDRUSTER:Russiske soldater demonterer en SS-19-rakett på en militærbase vest for Kiev
Hele Norges coronakart