Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter bin Laden har radioaktiv bombe

Avhør av Taliban-medlemmer og funn inne i Afghanistan har gjort CIA urolige. USA frykter at Osama bin Laden har mer avanserte våpen enn man trodde. Det snakkes om en såkalt «skitten bombe», et våpen som kan gjøre Manhattan ubeboelig i flere tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med begrepet «skitten bombe» mener amerikanerne en tradisjonell bombe som sprer radioaktivt materiale. Bomben kan i teorien framstilles ved å fylle en høyeksplosiv tradisjonell bombe med radioaktivt materiale.

Spørsmålet er så om bin Laden og hans al-Qaida-nettverk er i besittelse av slikt materiale.

Noen bevis er ikke lagt fram, men Washington Post har vært i kontakt med kilder som mer enn antyder at bin Laden kan ha kommet lenger i sin streben etter et masseødeleggelses-våpen enn man trodde. Blant annet skal det i Afghanistan være funnet detaljerte tegninger av et slikt våpen.

Amerikansk etterretning skal også ha opplysninger om et møte bin Laden deltok på i fjor. Der skal en beholder som angivelig inneholdt radioaktivt materiale ha blitt vist fram.

Fra Russland?

Skulle al-Qaida ha radioaktivt materiale i sin besittelse, framstår Russland og Pakistan som de mest sannsynlige kildene. Russiske myndigheter har rapportert om flere forsøk på å stjele anriket uran eller plutonium de siste årene. For en måned siden fortalte en russisk general at uidentifiserte terrorister nylig hadde gjort to mislykkede forsøk på å trenge seg inn i topp-hemmelige russiske atomlagre.

Bin Laden selv hevder han allerede er i besittelse av slike våpen. I et intervju med en pakistansk journalist forrige måned, er han sitert slik:

- Jeg vil erklære at hvis Amerika bruker kjemiske våpen eller atomvåpen mot oss, da vil vi svare med kjemiske båpen eller atomvåpen. Vi har slike våpen som en forsikring.

Maks beredskap

I USA er bekymringen stor. I alle hemmelighet skal en rekke allierte stater ha blitt bedt om å sette i gang grundig etterforskning for å bringe på det rene om terrorister kan ha kommet inn i deres land med radioaktivt materiale.

Bekymringen har også ført til at flere nasjoner har økt beredskapen på grensen til det maksimale. Blant annet er det tatt i bruk måleapparater som kan avsløre radioaktivitet.

Et eventuelt radioaktivt anslag vil være et enormt tilbakeskritt i kampen mot terrorismen, og alle mulige midler er tatt i bruk for å hindre at noe slikt skal kunne skje.

Likevel valgte den amerikanske administrasjonen i går igjen å gå ut med en advarsel om at nye terrorangrep kunne være under planlegging.

Frykten for al-Qaidas eventuelle «skitne bomber» var en av årsakene til denne advarselen, bekrefter en kilde overfor Washington Post.- De har ikke engang moderne våpen, langt mindre masseødeleggelses-våpen, sier han.[email protected]

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!