Frykter blodbad i Drammen

DRAMMEN (Dagbladet): På ett år har tallet på alvorlige voldsepisoder blitt mer enn doblet i Drammen. Gnisningen er intens mellom utenlandske og norske ungdommer. Nå frykter flere at tirsdagens masseslagsmål bare er starten på en serie av alvorlige voldsepisoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir ingen forandring før noen ligger død igjen på gata, sier en mann.

Dagbladet trålte bygatene i Drammen i går for å få folks reaksjoner på voldsepisoden i Konnerudgata tirsdag. De fleste hadde en mening, men var som mannen i gågata livredde for å stå fram. De frykter for sin egen sikkerhet.

Sadi Emeci er leder for Victoria Kulturhus. Mye av byens ungdom vanker her. Emeci, som selv er fra Tyrkia, er opprørt.

- Det som gjør situasjonen alvorlig, er at en eldre person er blitt angrepet. Det er en ærekrenkelse etter Østens kultur. Jeg tror det blir vanskelig å unngå nye konflikter, sier Emeci.

Dystre tall

På politihuset leser førstebetjent Lars Sæther dyster statistikk. Alvorlige voldsepisoder har blitt mer enn doblet det siste året.

- Volden under ett vil jeg ikke si har eksplodert, men den blir råere, sier Sæther som ikke vil være med på at de nå har et gjengproblem i byen.

Gjenger

En annen politikilde tar derimot bladet fra munnen.

- Ungdom med ulik utenlandsk bakgrunn grupperer seg og ender stadig oftere i slagsmål. Vi har også norske gjenger i byen, sier han.

På ett punkt mener kilden at det er en vesentlig forskjell på hvordan gjengene opptrer.

- De norske ungdommene gjør som oftest opp med knyttnevene. Utlendingene bruker stadig hyppigere slag- og stikkvåpen. Det gjør volden mer rå og brutal.

Han vil ikke stå fram med navn. Da får han rasiststemplet på seg.

- Jeg tror alle hadde tjent på at vi tok en debatt om dette. Våre beslag taler jo for seg.

Foreldre ber om hjelp

På barnevernssenteret får de stadig flere tunge ungdomssaker. Økningen så langt i år er på 30 prosent. En ny trend er det at foreldre ber om hjelp til barna sine.

- Utviklingen er dramatisk. Miljøet har blitt mye hardere på kort tid. Flere gir uttrykk for frykt, sier leder Are Antonsen.

Trenger strakstiltak

Drammen er blitt innvandrerhovedstaden utenom Oslo. Antonsen innrømmer at kommunen ikke har lyktes med integreringen.

- Men volds- og rusproblemet finnes også blant de norske ungdommene. Strakstiltak må til, ellers har vi snart et stort gjengproblem i byen, sier Antonsen, og legger til:

- Drammen ligger veldig nært Oslo. Ungdomsmiljøene her har linker dit. Episoden tirsdag er første tegnet på at problemet for alvor har spredd seg fra hovedstaden og hit.