Frykter blodbad i morgen

Amerikanske soldater gjør seg klare til det de frykter blir dødens helg i Bagdad. Flere kilder sier at blodbadet begynner i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere internasjonale nyhetsbyråer har hørt rykter om at det planlegges en rekke store angrep, og lørdag 1. november er dagen som oftest er nevnt.

I dag advarte USAs konsulat mot det som kalles «motstandskrigens dag». Også australske myndigheter har slått alarm, etter at maskerte menn har lagt igjen brev flere steder i Irak, der det står at ingen vil være trygge.

Både politistasjoner, markeder, skoler, moskeer, hoteller og private organisasjoner skal rammes. Det vil ikke tas hensyn til om kvinner og barn blir skadd eller drept.

Økt beredskap

- Amerikanske borgere oppfordres til å være årvåkne og ta de nødvendige grep for å øke sin egen sikkerhet, står det i meldingen fra det amerikanske konsulatet.

Truslene har rent inn over hele Irak, men viser i hovedsak til at angrepene skal skje i Bagdad og Fallujah.

Den amerikanske hærens 1. pansrede divisjon har allerede trappet opp beredskapen, men det er lite soldatene kan gjøre for å stoppe selvmordsbombere. Sist mandag ble over tretti mennesker drept i fire selvmordsangrep i Bagdad i løpet av få timer.

Skjermes

Det er uklart om det står én eller flere grupper bak truslene, men kilder sier det er grunn til å tro at utenlandske frihetskjempere skal delta i aksjonene.

- Både koalisjonen og irakiske sikkerhetsstyrker er kjent med truslene. Vi prøver å dempe konsekvensene, sier en offiser.

De utlendingene som er igjen i Bagdad, bor og jobber i stor grad bak høye betongvegger, voktet av irakisk politi og i noen tilfeller av amerikanske pansrede kjøretøyer. Det irakiske folket i byen får ingen slik beskyttelse.

- Folk kommer bort til meg hele tida og er redde. De tør knapt bevege seg noe sted i byen, sier Mohammad Saleh al-Ubaida, som er imam i Bagdad.

Kilder CNN, Reuters, AP

DREPT: Fire irakere ble drept og to amerikanske soldater ble skadd under sammenstøt på et marked i Abu Gharib i dag.