Frykter blodbad i Pakistan

En million mennesker er ventet å delta i protestmarsjen mot president Zardari.

KAN BLI BLODIG: Demonstranter satte fyr på biler og rev i stykker bilder av president Asif Ali Zardari under demonstrasjoner i forrige måned. Nå er det frykt for at det vil bli blodbad i Islamabads gater. Foto:AFP PHOTO/ Aamir QURESHI/SCANPIX
KAN BLI BLODIG: Demonstranter satte fyr på biler og rev i stykker bilder av president Asif Ali Zardari under demonstrasjoner i forrige måned. Nå er det frykt for at det vil bli blodbad i Islamabads gater. Foto:AFP PHOTO/ Aamir QURESHI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Helt siden Nawaz Sharif trakk seg fra koalisjonsregjeringen med Asif Ali Zardari, har det ligget i kortene at det skulle komme til konfrontasjon mellom de to som satte sluttstrek for president Pervez Musharrafs ni år lange styre.

Nå er frontene hardere enn noen sinne foran den store protestmarsjen som skal gå mot hovedstaden Islamabad 16. mars.

En million mennesker er ventet å delta. De krever at president Zardari gjeninnsetter dommerne Musharraf avsatte, og gjenreiser demokratiet i Pakistan, slik han lovet under fjorårets valgkamp.

Frykter blodbad
Ghufoor Butt er leder for Sharifs parti Den pakistanske muslimske liga (PML-N) i Norge, og har mobilisert om lag 100 norskpakistanere som er klare til å reise ned for å delta i massedemonstrasjonen.

Han frykter for hva som kan skje, dersom myndighetene gjør alvor av planene sine. De har sagt at de ikke vil tillate demonstrantene å aksjonere foran parlamentsbygingen i hovedstaden.

- Dersom myndighetene iverksetter store arrestasjoner eller forsøker å hindre demonstrantene på noen måte frykter jeg blodbad, sier Butt til Dagbladet.no.

Han sier norskpakistanerne bare vil reise ned for å demonstrere dersom store deler av opposisjonen eller deres lederskap blir arrestert.

Forræderi
President Zardari har, via sin innenriksminister Rehman Malik, advart mot at Sharif kan bli arrestert og tiltalt for landsforræderi, dersom han oppildner demonstrantene i forkant av den planlagte aksjonen.

STØTTE: Tidligere president Nawaz Sharif, da han talte til tilhengere i Narowal, nær Lahore, tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/SCANPIX
STØTTE: Tidligere president Nawaz Sharif, da han talte til tilhengere i Narowal, nær Lahore, tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/SCANPIX Vis mer

- Vi kan ikke overlate Pakistans skjebne til Zardari, sa Sharif, da han talte til sine tilhengere i går, ifølge BBC.

Han kom med en klar oppfordring til folk om å slutte opp om protestmarsjen «for å redde Pakistan», og brukte ordet «jihad».

- Det jeg ser her er starten på en revolusjon, sa Sharif.

Opptrappingen av konflikten mellom Sharif og president Zardari skjer snaue to uker etter at pakistansk høyesterett bestemte at verken Sharif eller broren Shabbaz får stille til valg lenger.

DEMONSTRASJONER: Tilhengere av Nawaz Sharif roper slagord til støtte for den tidligere statsministeren under en demonstrasjon i Peshawar i forrige uke. Foto: AFP PHOTO/ Tariq MAHMOOD/SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Tilhengere av Nawaz Sharif roper slagord til støtte for den tidligere statsministeren under en demonstrasjon i Peshawar i forrige uke. Foto: AFP PHOTO/ Tariq MAHMOOD/SCANPIX Vis mer

Har utestengt opposisjonen
Begrunnelsen var at de tidligere er dømt for å ha kapret Musharrafs fly i 1999. Det var i et forsøk på å hindre Musharraf, som på det tidspunktet var forsvarssjef, i å vende hjem fra en utenlandsreise og kuppe makten, slik han til slutt gjorde.

Høyesterettskjennelsen fra forrige måned er imidlertid svært omstridt. Den førte i praksis til utestengelsen av ett av Pakistans største partier, og opposisjonen mente avgjørelsen var politisk motivert.

Den førte også til at de føderale myndighetene fikk kontroll over Punjab, den mest folkerike staten, som Nawaz Sharif har styrt. Hans bror Shabbaz har vært delstatsminister og ble nødt til å si fra seg stillingen, som følge av høyesterettsdommen.

Ikke gjeninnsatt dommere
President Zardari på sin side er ingen populær mann, og har ligget langt etter Sharif på meningsmålingene.

ADVARSEL:Innenriksminister Rehman Malik under gårsdagens pressekonferanse, der han advarte Sharif mot å oppildne demonstrantene. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/SCANPIX
ADVARSEL:Innenriksminister Rehman Malik under gårsdagens pressekonferanse, der han advarte Sharif mot å oppildne demonstrantene. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/SCANPIX Vis mer

Bhuttos enkemann, fra partiet Pakistansk folkeparti (PPP), har hatt en rekke omfattende korrupsjonsanklager hengende over seg, og har på folkemunne gått under navnet «Mr. 10 percent» (Herr 10 prosent).

Han har sittet til sammen 11 år i fengsel for utpressing, omfattende korrupsjon og hvitvasking av penger.

Zardari har ikke gjort slik han lovet, nemlig å gjeninnsette høyesterettsdommerne og høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudhry som Musharraf sparket. Derfor er Pakistans høyesterett fortsatt dominert av dommere Musharraf håndplukket da han innførte unntakstilstand i en kort periode.

Med den økonomiske krisen som har rammet Pakistan hardt og kampen mot islamske opprørere som bakteppe, er det stor frykt for at den politiske konflikten skal utvikle seg til vold i gatene.

Marsjen mot Islamabad starter om to dager fra Pakistans fire hjørner, Karachi, Quetta, Lahore og den nordvestlige grenseprovinsen. Myndighetene har gjentatte ganger gjort det klart at de vil nekte demonstrantene å slippe inn i hovedstaden.

VOLDELIGE OPPTØYER: Voldelige demonstranter tok til gatene, da høyesterettskjennelsen ble kjent i slutten av forrige måned. Foto: REUTERS/SCANPIX
VOLDELIGE OPPTØYER: Voldelige demonstranter tok til gatene, da høyesterettskjennelsen ble kjent i slutten av forrige måned. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
OMSTRIDT: Pakistans president Asif Ali Zardari. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX
OMSTRIDT: Pakistans president Asif Ali Zardari. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer