Frykter blodbad på kjøpesenter

Klokka 11.15 slo ranerne til inne på kjøpesenteret. Mens skrekkslagne øyenvitner flyktet i panikk, truet de tungt bevæpnede ranerne til seg over én million kroner fra Kreditkassens verditransport. Politiet frykter at de stadig flere brutale «kommandoranene» kan ende i blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tør ikke tenke på hva som kan skje hvis noen av våre folk møter ranere med maskinpistoler. Gjør de alvor av truslene, kan det ende med et blodbad, sier vaktleder Jostein Plassen ved Oslo politikammer.

Tungt bevæpnet

Ranet mot Bryn-senteret utenfor Oslo sentrum midt på lyse dagen i går, var det tredje ranet som er utført mot kjøpesenter på Østlandet i løpet av ett år.

Ranene føyer seg inn i rekken av brutale ran som kan ha blitt utført av de såkalte «kommandoranerne». Tilnavnet skyldes den måten ranene er utført på:

Alle er utført med militær presisjon. De maskerte ranerne er bevæpnet med maskinpistoler og ser ikke ut til å bry seg om at politistasjoner ligger i nærheten.

I går brøt ranerne også en ny terskel: Mens de før har slått til mot verditransporter ved kjøpesenter, valgte de denne gangen å slå til mot en minibank inne i et kjøpesenter.

Og som tidligere slapp de unna. Tilbake sto vantro kunder, butikkpersonale og vektere som ikke våget å gripe inn overfor de tungt bevæpnede ranerne.

Overrasket

Ranerne overrasket de to ansatte i Kreditkassen som skulle etterfylle minibanken før helgas storhandel i kjøpesenteret. Mens de holdt kunder og ansatte i sjakk, tømte de pengekofferten.

- Folk flyktet unna i panikk da de skjønte at det pågikk et ran i 2. etasje av kjøpesenteret. Jeg ble skremt selv og sto bare og fulgte med, sier Knut Gregersen til Dagbladet.

Kaldblodige

Han sto i etasjen under, men hadde full oversikt over dramaet som utspilte seg like ved.

- Ranerne var kaldblodige, de ga seg ikke før hele kofferten var tømt. Jeg hørte en av dem si: «Ta de blå (sedlene red.anm.) og de røde.» Imens sto han og speidet utover i lokalet mens han sveipet rundt med maskinpistolen. Jeg blir helt skjelven av å tenke på hva som kunne ha skjedd dersom noe hadde gått galt, sier Askim-mannen, som var innom Bryn-senteret for å sette opp varer.

Knapt en kilometer unna kjøpesenteret ligger Manglerud politistasjon. Tanken på at politiet kunne ha nådd fram til senteret på under ett minutt, så ikke ut til å plage ranerne. De tok seg god tid og virket lite nervøse.

Klokka var 11.19 da ranerne gjorde retrett. Da hadde det gått fire minutter.

- En kollega av meg holdt på å bli kjørt ned av ranerne, som stakk fra stedet i en bil, sier Gregersen.

Få spor

Kjøretøyet var stjålet på Billingstad i Asker 29. oktober. Bilen ble kjørt av en tredje raner. Politiet opprettet raskt veisperringer ved flere mulige fluktveier, men ranerne slapp unna.

Knapt en time seinere ble kjøretøyet funnet etterlatt i Ulvenveien 84, et par kilometer unna Bryn-senteret.

Der slutter alle spor.

Før klokka 12

Det første ranet politiet mistenker ligaen å stå bak ble begått mot Sparebanken Biens filial i Oslo 16. januar i 1997. Utbyttet var på 874000 kroner.

Ranerne var også den gang maskert med finlandshetter og iført mørke klær. De sa svært lite, men opptrådte bestemt og brutalt. Deretter forsvant de i en rask bil.

Mange av ranene - inkludert gårsdagens - er utført før klokka 12. Ranerne har trolig vært i besittelse av politiradio og visst hvor politipatruljene har befunnet seg.

Den gang «kommandoranerne» slo til mot Kreditkassens filial på Fornebu i fjor, tok de også en stor sjanse. Politistasjonen lå bare 20 meter unna. Alt tydet på at ranerne hadde full kontroll over ranet hele tida.

Likhetstrekkene med gårsdagens ran er store.

Lederne på norske kjøpesenter er sjokkerte etter det brutale ranet i går.

Nå lover flere doblet vakthold under julehandelen.