Frykter blodbad på Sri Lanka i dag

Nå går fristen for overgivelse ut. - Tusenvis vil dø, sier Tamiltigrene.

FLYKTER: Bilder frigitt av myndighetene på Sri Lanka viser det de sier er sivile på flukt fra området kontrollert av Tamiltigrene. Verden frykter at et blodbad starter i dag, når fristen for geriljaens overgivelse går ut. Så mange som 100 000 sivile kan befinne seg her. Foto: SCANPIX
FLYKTER: Bilder frigitt av myndighetene på Sri Lanka viser det de sier er sivile på flukt fra området kontrollert av Tamiltigrene. Verden frykter at et blodbad starter i dag, når fristen for geriljaens overgivelse går ut. Så mange som 100 000 sivile kan befinne seg her. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verden har trolig bare timer på å forhindre et blodbad på Sri Lanka, når myndighetenes frist for Tamiltigrenes (LTTE) overgivelse går ut i formiddag.

Om ikke «vil fortsettelsen være militær» truer myndighetene. Tamiltigrene har på sin side ingen plan om å overgi seg, og sverger at de vil kjempe til døden, melder Times Online.

- Vi frykter det vil bli et blodbad, sier forsker Anna Neistat ved menneskerettsgruppen Human Rights Watch, ifølge NTB.

- Tusener vil dø
Et medlem av Tamiltigrene sier til The Times at «tusener av mennesker vil dø», dersom myndighetene rykker videre inn i det om lag 20 kvadratkilometer store området hvor de har sin siste skanse.

- Vi vil aldri overgi oss, fordi vi kjemper for folkets frihet, sier han til avisa via satellittelefon, og hevder at han - i likhet med de øvrige medlemmene av geriljaen - vil begå selvmord med cyanidkapsler dersom de blir tatt til fange.

Han hevder at tusen sivile skal ha blitt drept av granatangrep fra myndighetene det siste døgnet. Dette tallet er ikke uavhengig bekreftet.

RYKKER INN: Regjeringsstyrker feirer etter en offensiv mot Tamiltigrene (LTTE) tidligere i år. Foto: Scanpix
RYKKER INN: Regjeringsstyrker feirer etter en offensiv mot Tamiltigrene (LTTE) tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer

Over 100 000 sivile antas å være innestengt i kystområdet, mellom Tamiltigrene og regjeringshæren. Det er her det avgjørende slaget trolig vil finne sted.

- Hvis vi midt på dagen hører at 90.000 mennesker har klart å rømme til de regjeringskontrollerte områdene, så vil regjeringen gå ut fra at alle som er igjen er LTTE-medlemmer og dermed fritt vilt. Det tror ikke vi er sant, sier Neistat. 

- Alt er over for Tigrene

President Mahinda Rajapaksa omtaler dette som «historiens største gisselredningsaksjon». Uverifiserte tall fra myndighetene sier at mellom 25 000 og 35 000 sivile greide å flykte fra den såkalte sikkerhetssonen, etter at regjeringshæren i går tok kontroll over et strategisk viktig område.

- Folket trosser rebellene og flykter i sikkerhet. Alt er over for Tigrene. Det eneste Prabhakaran (leder av Tamiltigrene, red.amn.) kan gjøre nå er å overgi seg. Jeg vil ikke at han begår selvmord med cyanid. Han må stå til rette for sine handlinger, sier presidenten.

Flyfoto offentliggjort av hæren viser tusenvis av mennesker på flukt fra området. Men det er umulig å få bekreftede tall, siden myndighetene har stengt de fleste uavhengige reportere og hjelpearbeidere ute, melder The Times.

En lege sier til BBC at ett sykehus ble truffet av granater i går, med flere titalls døde og noen hundre skadde som følge. Han forteller videre at det ligger en rekke døde langs veiene i området.

STRØMMER UT: Disse flyfotografiene viser det myndighetene hevder er tusenvis av mennesker på flukt fra Tamiltigrene, etter at regjeringshæren i går rykket nærmere inn i området. Foto: SCANPIX/REUTERS
STRØMMER UT: Disse flyfotografiene viser det myndighetene hevder er tusenvis av mennesker på flukt fra Tamiltigrene, etter at regjeringshæren i går rykket nærmere inn i området. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

FN estimerer at så mange som 2800 sivile er blitt drept de siste to månedene, og at geriljaen forsøker å stanse personer på flukt.

Demonstrasjoner
Den huminitære situasjonen er svært prekær, og myndighetene nekter Røde Kors adgang fra land. Dermed må folk evakueres, noen få hundre av gangen, med båt fra kysten, melder BBC.

De siste dagene har verdenssamfunnet økt presset for å få regjeringshæren og LTTE til å legge ned våpnene. LTTE har bedt om en utvidet våpenhvile og forhandlinger, men dette har regjeringshæren avvist blankt, skriver NTB.

Flere steder i verden, inkludert i Norge, har det den siste tida vært store demonstrasjoner mot krigføringen.

Fransk politi pågrep 210 mennesker i Paris i går, etter at tamilske demonstranter tydde til vold i protestene mot situasjonen, melder NTB. 

- Franskmenn, reager! ropte de flere hundre demonstrantene som hadde samlet seg ved jernbanestasjonen Gare du Nord.

Snart begynte noen av de frammøtte å kaste flasker mot politiet og velte søppelbøtter. Fire mennesker, deriblant en politimann, ble skadd i sammenstøtet, ifølge NTB.

HUMANITÆR KRISE: Sivile på flukt etter at de ble holdt som gisler av Tamiltigrene. Foto: SCANPIX
HUMANITÆR KRISE: Sivile på flukt etter at de ble holdt som gisler av Tamiltigrene. Foto: SCANPIX Vis mer
OPPTØYER: Brannmannskaper slukker en bilbrann etter voldsomme Tamil-demonstrasjoner i Paris i går. Foto: SCANPIX
OPPTØYER: Brannmannskaper slukker en bilbrann etter voldsomme Tamil-demonstrasjoner i Paris i går. Foto: SCANPIX Vis mer