Frykter blodbad

TIRANA (Dagbladet): Krigsfaren i Kosovo kaster en svart skygge over utenriksminister Knut Vollebæks «signingsferd» til Balkan. Vollebæk brukte store deler av gårsdagen til hektisk diplomati for å få de serbiske krigsfangene i løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I luksusresidensen til Albanias avdøde diktator, Enver Hoxha, ble det holdt fest for utenriksminister Knut Vollebæk i går kveld. Men dramaet over grensa i Kosovo la en kraftig demper på festhumøret.

Kosovos frigjøringshær har ved å ta krigsfanger lagt et tungt ansvar for å løse krisa på skuldrene til Vollebæk og OSSE.

Utenriksministeren er på seks dager lange rundreise på Balkan. Det norske lederskapet i OSSE har fått den verst tenkelige start.

Frykter blodbad

- Hovedsaken nå er å unngå et blodbad i Kosovo, sier Albanias president, Rexhep Meidani. Etter et langt møte med mellommannen mellom UCK-geriljaen og Albanias regjering, Rexhep Qosja, i går kveld, kunne Vollebæk ikke konstatere annet enn at fangene var i live og at serberne skal ha lovet å ikke aksjonere så lenge forhandlingene pågår.

- Situasjonen er ikke spesielt oppmuntrende. Det skal lite til før noe går galt i en så usikker og spent atmosfære, sier Vollebæk.

Gjennom Qosja, som representerer Den forente bevegelse for demokrati i Kosovo, en allianse av sju kosovoalbanske partier, har UCK bedt om Vollebæks hjelp til å finne en løsning.

- Jeg håper han kan hjelpe oss, sier Qosja til Dagbladet.

- Har du vært i kontakt med gisseltakerne?

- Ja, jeg har snakket på telefon med representanter fra UCK, svarer Qosja, som ikke vil si noe om sjansene for at soldatene blir løslatt i live.

Qosja kan være den kosovoalbanske politiske lederen som for øyeblikket har best kontakter inn i UCK-geriljaen, men ingen vet nøyaktig i hvilken utstrekning han har direkte forbindelse med UCKs feltkommandanter.

Qosja ser krigsfangene i sammenheng med at det sitter nærmere 2000 kosovoalbanere i serbisk varetekt.

Albansk kanal

Vollebæk ba i går Albanias president om hjelp. Og i dag skal Vollebæk snakke med den mektige, tidligere presidenten Sali Berisha, som har stor innflytelse i de lovløse, nordlige delene av Albania som grenser opp mot Kosovo.

- Jeg har innstendig bedt den albanske regjeringen om at den bruker sine kanaler. UCK må overbevises om at gislene må løslates snarest, sier Vollebæk.

- Albanerne har sagt seg villige til å bruke de kanalene de har, og vi har fått bekreftet at det har vært kontakter med representanter for UCK om gisselkrisa, sier han.

Under press

Samtidig vil Vollebæk legge kraftig press på president Slobodan Milosevic i Jugoslavia for å hindre at han utnytter situasjonen til å sette i gang en ny serbisk offensiv i Kosovo. Vollebæk møter Milosevic i Beograd i morgen. Men han er under krysspress. USA er luta lei av Milosevic. Før han reiste fikk han beskjed av sin russiske kollega Igor Ivanov om «å ta Milosevic på alvor».

- Er Milosevic hovedproblemet?

- Ja, det var han som startet dette. Han sitter med mer makt enn de andre aktørene og kan skape en politisk løsning.