Frykter blodbad

Sjansen øker for at opptøyene i Indonesia vil ende i blodbad. Muslimske fanatikere har dannet selvmordstropper for å forsvare president Abdurrahman Wahid. I dag avgjør parlamentet om han skal stilles for riksrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9000 tilhengere av den indonesiske presidenten har samlet seg i hovedstaden Jakarta. Med store machetekniver, sigder og bambusspyd vil de stoppe parlamentets forsøk på å fjerne president Wahid fra makten. De ser på Wahid som en hellig muslimsk mann, valgt av Gud.

Wahids tid som president kan imidlertid snart være ute - han risikerer riksrettssak for udugelig og manglende styre.

Observatører i området venter at bråket vil øke i både styrke og omfang. Politiet sier ifølge CNN at de vil skyte alle bråkmakere de har i sikte.

Volden sprer seg

Opptøyene har spredd seg fra hovedstaden på øya Java til andre deler av landet. Sinte presidenttilhengere kastet i går bensinbomber mot kontorene til en opposisjonsleder på naboøya Sumatra. I Surabaya, den nest største byen på øya Java, brente de muslimske opprørerne i går to kirker og flere bygg tilhørende opposisjonen.

I tillegg sperret opprørerne flere veier med brennende bildekk, under et mislykket forsøk på å trenge inn i parlamentet i landsdelen.

Flere tusen demonstranter deltok i det voldsomme sammenstøtet, som ble møtt med hardt skyts fra flere hundre politimenn og soldater, melder nyhetsbyrået AP.

Udugelig leder

Visepresident Megawati Sukarnoputri og hennes parti bestemte på et møte seint i går kveld at de vil støtte riksrettsforslaget som det skal stemmes over i dag. Dermed ser det ut til å bli et stort flertall i parlamentet. Krav om riksrett ble opprinnelig utløst av korrupsjonsanklager mot presidenten tidligere i år.

Statsadvokaten renvasket ham fra disse anklagene på mandag, men presidenten ser likevel ikke ut til å unngå riksrettssak for udugelighet og manglende styre.

Dermed kan Indonesia oppleve et tredje lederskifte siden diktator Suharto ble kastet fra makten i 1998. Den ambisiøse og populære visepresidenten - Sukarnoputri - vil automatisk ta over som president dersom Wahid må gå av.

Hellig krig

En paramilitær gruppe oppfordrer nå til hellig krig, og muslimske fundamentalister har dannet egne selvmordstropper for å forsvare president Wahid, melder CNN.

President Wahid forsøkte tidligere i uka å oppløse parlamentet for å unngå riksrett ved å erklære unntakstilstand.

Men forslaget fikk ingen støtte i sikkerhetsstyrkene, og hans egne ministere fikk ham fra det, skriver avisa Kompas. I stedet ble sikkerhetsministeren bedt om å ta alle nødvendige grep for å opprettholde ro og orden. Rundt 40 militærvogner har tatt stilling rundt parlamentet, hvor utviklingslandenes G15-møte foregår samtidig med opptøyene.

SAMMENSTØT: Flere steder i Indonesia er det protester og vold i forbindelse med at president Wahid kanskje blir tvunget til å gå av. Bildet viser presidentens muslimske tilhengere som i går ble møtt med politiets skjold og batonger i Surabaya øst på Java.