Frykter blodig dag i Libanon

For to år siden forandret ett tonn dynamitt landets historie for alltid. Dagbladet.no rapporterer fra Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet.no): I dag er det to år siden Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri spiste en lett frokost - en blanding av tykk jogurt og olivenolje kjent som labneh, en liten brødskive, ferske tomater og sylteagurk.

Seks timer senere trykte noen på en utløser som skulle forandre Libanons historie for alltid. Hariri og 22 andre mennesker døde da mer enn 1000 kilo dynamitt ble detonert i hjertet av Beirut.

Dette skulle bli den første i en rekke blodige politiske attentater i Libanon de kommende to årene.

En serie drap

Mindre enn fire måneder etter at Hariri ble drept, ble journalisten Samir Kassir drept av en bilbombe - deretter fulgte drapene med skremmende høy frekvens. Blant de drepte er den tidligere kommunistpartilederen George Hawi, aviseieren Gebran Tueni og industriministeren Pierre Gemayel. Felles for dem alle: De var kritikere av Syrias rolle i Libanon.

- Hariri var en mann som fikk ting gjort. Han representerte Libanons intelligentsia, og han var svært karismatisk, sier Michel Nawfal til Dagbladet.no.

Nawfal er redaktør av Libanons tredje største avis - Al Mustaqbal - og en gammel venn av Hariri.

- Det er ingen tvil om at det var Syria som drepte ham. Beviset er hvordan de ikke ønsker en internasjonal etterforskning av drapet, sier Nawfal.

ILLEVARSLENDE OPPTAKT: Allerede tirsdag ble to busser sprengt i lufta i byen Bikfaya. Det lover dårlig for dagens markering. Foto: AP/SCANPIX
ILLEVARSLENDE OPPTAKT: Allerede tirsdag ble to busser sprengt i lufta i byen Bikfaya. Det lover dårlig for dagens markering. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Avisen Al Mustaqbal (Framtiden) ble startet av Hariri selv og blir regnet å ha den samme politiske fargen som Hariris bevegelse med samme navn.

For to måneder siden forlot Hizbollah regjeringslokalene og okkuperte sentrum i Beirut istedenfor. Siden det har den libanesiske hovedstaden vært lammet både finansielt og politisk.

Mens den Hizbollah-ledede opposisjonen krever større innflytelse i regjeringen og statsminister Fouad Sinioras avgang, krever statsminister Siniora og Hariris sønn - Saad - en internasjonal etterforskning av drapet på Hariri.

- Statsministeren er jøde

- Fouad Siniora khayen! (Fouad Siniora er en forræder!) roper en gruppe unge gutter fra Baalbek til Dagbladet.no.

- Statsminister Siniora er en jøde. Han selger landet til USA, sier den ene av dem. De er tydelig nervøse, og de blir sinte da vi forsøker å ta bilde av dem.

- Hvor lenge har dere tenkt å bli sittende?

- Helt til Nasrallah sier noe annet, sier den yngste av guttene - Muhammad (15).

Frykter blodig dag i Libanon

I 75 dager har de røkt vannpipe mens de har sunget sanger om sin store helt Hassan Nasrallah. Men nå lengter flere av dem hjem.

- Det er hardt å være så lenge vekk fra familien, sier en av dem. Buksen hans er skitten, og han virker sliten etter for mange netter i det gamle FN-teltet.

Å forklare libanesisk politikk kan være like lett som å lære å sjonglere kniver på enhjulsykkel. Én ting er hvert fall sikkert: Det kan bli blodig.

Bussbomber

I går satte et bombeangrep på sivile en støkk i mange libanesere. De frykter dette er et forvarsel om hva som kan komme til å skje i dag. Minst tre mennesker mistet livet da to busser ble sprengt i lufta i nærheten av den kristne byen Bikfaya i Libanon tirsdag.

Flere mennesker som Dagbladet.no snakket med i går, frykter at dette er et forsøk på å skremme folk vekk fra toårsmarkeringen for Hariris død, som vil foregå rett ved siden av Hizbollah-demonstrasjonen.

De unge sjiamuslimske guttene fra Baalbek fryktet i går morgendagen.

- Vi er redde for hva de andre kommer til å finne på. De skyr ingen midler, sier en 17 år gammel Hizbollah-sympatisør som ønsker å være anonym.

Redaktør Michel Nawfal tror Hizbollah har malt seg inn i et hjørne.

- De er på desperat leting etter en utvei. De har satset for høyt. De trodde de skulle få gjennomslag for kravene tidligere, og nå er de redde for å tape ansikt, sier Nawfal.

HØY SIKKERHET: Sikkerheten er høy under dagens toårsmarkering for Hariris død.
OKKUPANTER: Ali Narallah (16) og Abaass (16) (svart hår) fra Baalbek har okkupert sentrum i Beirut. De ønsker å få hevet «USAs lakeier» ut av landet.
- SYRIA ER SKYLDIG: Det mener Hariri-venn og redaktør Michel Nawfal.