Frykter blodig valg

Hæren har varslet sitt nærvær i gatene for å sikre en fredelig avvikling av dagens presidentvalg i Guatemala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GUATEMALA BY (Dagbladet): Mange frykter at eksdiktator Rmos Montt ikke vil akseptere et valgnederlag.

Vold, kidnapping, sammenstøt og uro har preget valgkampen i Guatemala de siste ukene. Minst 21 lokale politiske ledere er drept. Situasjonen er spent.

Nå frykter mange at sympatisører av Rmos Montt, vil forstyrre ro og orden også på valgdagen. Folk kan bli skremt til å holde seg hjemme. Dette kan være til general Montts fordel.

- Vi er nervøse. I dette landet kan alt skje, sier Secil Oswaldo de Lesn. Han jobber i menneskerettsorganisasjonen Centro Internacional de Investigacion sobre Derechos Humanos, CIIDH.

Farlig borgervern

Landets øverste valgtribunal har anmodet soldatene om å bli i brakkene av frykt for at militær tilstedeværelse kan provosere fram vold. Men hæren, der Montt står sterkt, vil det annerledes.

Det paramilitære borgervernet fra krigen (1960- 1996) er også reorganisert. Den gangen ble om lag 520000 sivile beordret til væpnede aksjoner, ofte mot sivile. Nå har de igjen erklært sin lojalitet overfor Montt.

- Drap og bortføringer

Eksborgervernet har stått for en rekke opptøyer de siste ukene. Før helga grep politiet inn og stanset en veiblokade.

Rmos Montt er anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under sin forrige periode etter militærkuppet i 1982. Til nå har han sluppet unna rettslig forfølgelse på grunn av immunitet som kongressleder. Hvis han ikke vinner valget, vil immuniteten opphøre 1. januar.

Menneskerettsorganisasjoner anklager presidentkandidaten for å være ansvarlig for drap og bortføring av opp til 70000 mayaindianere og opposisjonelle.

Om lag 3000 internasjonale valgobservatører, deriblant to norske, er på plass for å overvåke valget. Observatørene sier de føler seg sikre på at valget vil foregå uten juks.

I valgkampen har Montt og hans parti FRG delt ut gaver som møbler, sykler, korn og kjøkkenutstyr i fattige strøk for å kjøpe velgere.

Døde i manntallet

Det er også frykt for at partiet vil ha monopol på transport til valglokaler i grisgrendte strøk, med mulighet for å favorisere sine egne. Det skal også være flere personer registrert i valgregisteret enn i folkeregisteret. Sju prosent av dem som står i manntallet, er døde. Det fryktes doble stemmer.

12000 personer i hovedstaden får ikke stemme på grunn av datafeil. Et beleilig strømbrudd ødela et tidligere valg. Nå frykter man at det kan gjenta seg.

Mange frykter også hva generalen vil foreta seg hvis han taper.

STIGENDE URO: Protestene har de sist ukene tatt seg opp i Guatemala by i forkant av dagens presidentvalg. Vold, kidnapping, sammenstøt og uro har preget valgkampen. Denne markedsarbeideren ble fraktet bort av politiet etter en demonstrasjon.
VELGERKØ: Mayaer fra Solola står i kø for å finne ut hvor de skal stemme. Alle må stemme der de er født, og mange må reise langt.