PROSECCO-TØRKE? Prosecco-produsent frykter dårlige drueavlinger kan føre til tomme sprudlevannhyller. Foto: AFP/NTB Scanpix
PROSECCO-TØRKE? Prosecco-produsent frykter dårlige drueavlinger kan føre til tomme sprudlevannhyller. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Frykter boblene kan sprekke: Kan gå mot prosecco-tørke i sommer

- Folk elsker prosecco fordi den er ukomplisert og lettdrikkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du blant de stadig flere som setter pris på italienske bobler i sommersola, er dette kanskje ikke nyheten du helst vil høre:

Vinbøndene har hatt vanskelige kår og avlingene kan ha vært så dårlige at verdensmarkedet risikerer tørketid når det gjelder champagnens italienske fetter.

- Fjorårets avling var fryktelig dårlig. Enkelte steder var det en nedgang på opp til 50 prosent, så det er en reell fare for global knapphet, sier eksportsjef Roberto Cremonese hos den betydelige proseccoprodusenten Bisol til The drinks business.

Presser prisene opp Han sier videre at det endelige svaret vil komme i august, da meglerne vil tilkjennegi hvor mye prosecco de faktisk sitter på.

- Vi vet ikke hvor mye prosecco de har. Siden etterspørselen er så stor, så slipper de det sakte ut på markedet og bruker muligheten til å presse prisene opp, i noen tilfeller med hele 50 prosent, sier Cremonese.

Ifølge eksportsjefen utnytter også druebøndene i regionen situasjonen og priser råvarene sine høyt.

Roberto Cremonese sier at de økonomiske nedgangstidene har hjulpet prosecco i kampen mot de dyre champagnedråpene. Prosecco selges faktisk nå i større kvanta enn den franske voksenbrusen.

- Ukomplisert og lettdrikkelig Prosecco-produsenten trekker likevel fram at spansk cava ikke har klart å gjøre samme innhogg i champagnemarkedet.

- Folk elsker prosecco fordi den er ukomplisert og lettdrikkelig. Du skal aldri ta den for seriøst. Prosecco er som å kjøre rundt i London i en Mini, ikke en Ferrari - og du trenger aldri en grunn til å sprette korken, sier Cremonese.