Frykter bølge av tvangsekteskap

Foreldrene vil ha jentene giftet bort før det settes i gang tiltak mot tvangsekteskap. - Flere er redde for at jentene skal tenke selv og søke hjelp, sier leder Rita Karlsen i Human Rights Service. Hun frykter en boom av tvangsekteskap i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar ble svensk-kurdiske Fadime Sahindal skutt og drept av sin egen far. Faren mente at Fadime var blitt for svensk og var rasende fordi datteren hadde hatt en svensk kjæreste. Drapet satte i gang en voldsom debatt om tvangsgifte og æresdrap i hele Norden.

I slutten av april skjedde enda et grotesk drap: Tobarnsmoren Anooshe (25) ble skutt på vei til rettssalen. I retten skulle hun møte sin fraseparerte afghanske ektemann for å avslutte saken om fordelingen av barna. Men han hadde andre planer: Rett utenfor politikammeret i Kristiansund skjøt og drepte han den forsvarsløse kvinnen.

Nå frykter Human Rights Service at oppmerksomheten rundt drapene skal føre til at flere jenter blir giftet bort mot sin vilje denne sommeren.

Kan gi tvangsgifte-rush

Foreldrene vil ha jentene giftet bort før myndighetene treffer nye tiltak mot tvangsekteskap. Men aller viktigst er det å få jentene giftet bort før de begynner å protestere:

- Flere er redde for at jentene skal tenke selv og søke hjelp, sier leder Rita Karlsen i Human Rights Service.

- Det er mest prekært for jenter i 16-17-18-årsalderen. Mange jenter vet ikke at de kan få hjelp, sier hun.

Stadig flere tar kontakt for å få råd om hva de skal gjøre.

- Vi får vel to-tre henvendelser i uka i snitt, sier Karlsen. Hun tør ikke anslå hvor mange jenter som er i fare denne sommeren.

- Men det er flere enn vi tror, sier hun.

Det er forbudt å tvinge noen til å gifte seg ved norsk lov. Det er også forbudt å tvinge partneren til sex, selv om man er gift. Men unge jenter som blir giftet bort i foreldrenes hjemland, kan ikke bestemme selv. De aller fleste blir voldtatt av ektemannen.

Nå har Human Rights Service og FrPs ungdomsparti FpU sammen laget en brosjyre mot tvangsekteskap. I brosjyren er det oversikt over ambassader og telefonnummer til Marokko, Pakistan, Somalia, Tyrkia og flere andre land som har tradisjon for tvangsgifte. Brosjyren har tittelen «Kan du bli tvangsgiftet?» Jenter som skal til familiens hjemland, blir bedt om å tenke gjennom mulighetene for at de skal giftes bort før de setter seg på flyet:

- Jenter bør være på vakt hvis de har kjæreste og vet at familien deres ikke godtar det.

- Det er et faresignal hvis jenta ønsker seg mer utdannelse, men familien sier at hun har gått lenge nok på skolen.

- Er andre søsken blitt giftet bort? Har familien nevnt ekteskapskandidater for datteren?

- Familien synes at jenta er blitt for norsk.

23 år gamle Nadia forteller hvordan hun ble kidnappet og dopet ned av sine egne foreldre. Foreldrene ville tvinge datteren til ekteskap og ønsket at hun skulle bli gravid så raskt som mulig. Nadia var bare 17 år og helt uforberedt på det som skjedde:

- Jeg trodde aldri at dette kunne skje meg, sier hun i brosjyren.

- Ta med ekstra penger

Human Rights Service ber jentene om å kontakte noen på forhånd hvis de frykter at foreldrene planlegger å tvangsgifte dem under ferieturen til hjemlandet. Dessuten oppfordrer de til å kontakte den norske ambassaden i hjemlandet på forhånd og si fra når man kommer, hvor lenge man blir og hva man er redd for.

Redde jenter bør også ta praktiske forholdsregler:

- Ta en kopi av passet. Når jentene kommer til foreldrenes hjemland, blir passet konfiskert, sier Karlsen. Hun oppfordrer også jentene til å ta med seg ekstra penger i skjul.

- Har du penger, kommer du lenger enn uten.

Karlsen er ikke redd for at innvandrerjenter skal bli støtt når brosjyren deles ut.

- De fleste med innvandrerbakgrunn kjenner noen som har blitt tvangsgiftet, sier hun.

DREPT:</B> Drapene på Anooshe og Fadime har vakt avsky i Norge. De sterke reaksjonene kan føre til at flere jenter giftes bort raskt.
SØK HJELP:</B> Mange jenter kan komme i en vanskelig situasjon i sommer. Men det finnes hjelp å få.