Smitte i Bergen

Frykter bølge med innleggelser

Smitten i Bergen ble doblet på én uke. Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug frykter en «betydelig økning i antall innleggelser» i tida som kommer.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.32% Første dose: 75.93%

- I den utstrekning vi opererer med bølger og nummer, må dette kunne kalles Bergens fjerde bølge, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen kommune til Dagbladet.

På én uke har Bergen kommune opplevd en dobling av smittetilfeller, fra 148 i uke 29 til 301 i uke 30, ifølge Haug.

- Da er vi inne i en smittebølge. Vi må tilbake til uke 47 i 2020 for å finne tilsvarende høye smittetall i Bergen.

Forventer eldre-smitte

Tirsdag 3. august har Bergen registrert 48 nye smittetilfeller. 29. juli sa Haug til Dagbladet at kommunen regner med at de ligger på cirka 50 smittetilfeller per døgn.

Mandag og tirsdag er totalt tre sykehjemsbeboere i Bergen smittet. To av dem er fullvaksinert.

- Dette er pasienter som har symptomer. Det er derfor de har blitt fanget opp. Det er også ansatte som er symptomatisk syke. Vi ser atskillig mer smitte blant dem som er vaksinert enn det vi hadde forventet, og som man tidligere har operert med, sier han.

Kommunen er i full sving med å analysere tallene.

- Forventer dere mer smitte også blant eldre og sykehjemsbeboere i tida som kommer?

- Ja. Selv om de er fullvaksinert, har de en dårligere immunrespons. Det er jo den gruppen man nå diskuterer om skal få en tredje dose, sier Haug.

Skremmende data

Han viser til rapporter fra Nederland, Storbritannia og USA.

- De viser at to-tre uker etter disse nye smittebølgene med deltavirus, kommer det en innleggelsesbølge. Hvis du går inn og ser på det som nå rapporteres fra disse tre landene, er de bølgene ganske dramatiske. Vi kan ikke utelukke at det kommer en betydelig økning i antall innleggelser også her i Bergen.

Tirsdag er totalt tre pasienter innlagt med covid-19 i Helse Bergens område.

- Det er ikke et høyt tall foreløpig. Men vi har ikke noe annet grunnlag for å si noe om prognoser enn det vi får av data fra utlandet. Og de dataene, de er ikke spesielt kjekke, sier Haug.

Administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen opplyser til Dagbladet at de på et tidspunkt i løpet av tirsdagen var oppe i fire pasienter.

- Det vi har gjort av framskrivninger for den neste fjortendagersperioden, peker i retning av et nivå på to til seks innlagte, sier han til Dagbladet.

På sine nettsider skriver Helse Bergen at prognosene tilsier at området kan få «litt flere» innlagte de neste to ukene.

- Høyere terskel

Helse Bergen melder tirsdag at prosentvis andel positive prøver i deres opptaksområde er på nivået fra i fjor høst.

- Det viser at vi nå har mer smitte i de gruppene som er smitteeksponert, sier Haug.

De som nå tester positivt, tilhører nemlig et mindre utvalg av befolkningen enn tidligere, forklarer Haug.

- Før testet hele befolkningen seg i stor grad. Nå er det ikke så mange som tester seg blant de fullvaksinerte. De regner med at de er ganske godt beskyttet, og har derfor en høyere terskel for å teste seg.

Smitte blant unge

Overlegen frykter likevel ikke mørketall.

- Jeg tror vi fanger opp de fleste. I den utstrekning vi har mørketall, er det blant unge mennesker som ikke har symptomer. De kan selvsagt smitte andre, og det er et problem, sier Haug.

Smitten i Bergen er fremdeles mest utbredt blant de unge.

- Den gruppen får ikke nødvendigvis så mye symptomer. Det er en utfordring med tanke på smittesporing. De kan reise rundt, helt uvitende om at de er smitteførende, og smitte andre.

Helse Bergen skriver også på sine nettsider at R-tallet for deres opptaksområde er 1,5 per 3. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer