Frykter Bolsonaro planlegger statskupp

Tidligere verdensledere er bekymret for situasjonen i Brasil.

BEKYMRET: En rekke mektige personer er bekymret for situasjonen i Brasil, der de frykter at president Bolsonaro planlegger statskupp. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
BEKYMRET: En rekke mektige personer er bekymret for situasjonen i Brasil, der de frykter at president Bolsonaro planlegger statskupp. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag 7. september er det 199 år siden Brasil ble løsrevet fra Portugal.

Det er ventet at flere millioner mennesker vil delta i demonstrasjoner landet rundt i forbindelse med uavhengighetsdagen, etter at president Jair Bolsonaro oppfordret tilhengere å ta til gatene for å vise sin støtte til regjeringen.

Tidligere verdensledere frykter imidlertid at demonstrasjonene kan utgjøre en trussel for demokratiet, og i verste fall ende med et opprør som likner angrepet mot Kongressen 6. januar.

Det skriver The Guardian, som siterer et brev signert av flere innflytelsesrike personer, deriblant Spanias tidligere statsminister, José Luis Rodriguez Zapatero, og tidligere Labour-leder, Jeremy Corbyn.

Frykter kupp

- Medlemmer av kongressen i Brasil har blitt advart om at tirsdagens demonstrasjoner har blitt modellert etter stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar, da daværende president Donald Trump ba sine tilhengere om å stoppe valgsvindelen, står det i brevet ifølge The Guardian.

De tidligere verdenslederne trekker fram militærparaden Bolsonaro ledet i Brasília i august som ekstra bekymringsfull. Paraden fant sted samme dag som underhuset i kongressen holdt avstemning om et Bolsonaro-støttet forslag til reform av valgsystemet.

- De landsomfattende demonstrasjonene fra Bolsonaro-tilhengere, inkludert hvite nasjonalister, militærpoliti og høytstående politikere, skaper frykt for et kupp i verdens tredje største demokrati, skal det stå i brevet.

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Setter inn politistyrker

Videre heter det:

- Vi er alvorlig bekymret for trusselen mot Brasils demokratiske institusjoner – og vi står klare til å forsvare dem både i forkant av 7. september, og i tida etterpå. Brasils folk har slitt i tiår for å sikre demokratiet fra militærstyre. Bolsonaro må ikke få frarøve dem det nå.

Nærmere 5000 politiansatte skal angivelig bli satt inn for å beskytte kongressen, i frykt for å se samme scener som utspilte seg i USA tidligere i år.

Luiz Fux, øverste leder i Brasils høyesterett, kom forrige uke også med en advarsel til innbyggerne i forkant av de ventede demonstrasjonene.

- Ytringsfrihet innebærer ikke vold og trusler, advarte hun.

- Arrestert, drept eller valgseier

På de fleste meningsmålingene går det mot tap i presidentvalget i 2022 for Bolsonaro. Presidenten har tidligere uttrykt at han ser for seg tre helt konkrete - men vidt forskjellige - utfall av neste års presidentvalg.

- Jeg har tre alternativer for framtida: Å bli arrestert, drept eller valgseier, sa Bolsonaro, ifølge BBC og The Guardian.

Like etter gjorde han en liten presisering, og trakk i praksis tilbake et av utfallene: Fengsel.

- Ingen mann på jorda kommer til å true meg, sa han.

Under valgkampen i 2018 ble Bolsonaro forsøkt drept under et valgkamparrangement. Bolsonaro ble knivstukket i mageregionen, og ble påført livstruende skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer