Frykter bombing av Iran etter ambassadestorming

Spenningen har økt dramatisk mellom Iran og Vesten. Midtøsten-ekspert mener det kan føre til militær aksjon.

STORMET AMBASSADEN: Ambassadestormingen i Teheran øker spenningen mellom Iran og Vesten. Det kan føre til vestlig bombing av Iran. Foto: AFP/Atta Kenare/Scanpix
STORMET AMBASSADEN: Ambassadestormingen i Teheran øker spenningen mellom Iran og Vesten. Det kan føre til vestlig bombing av Iran. Foto: AFP/Atta Kenare/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske myndigheter er skråsikre på at iranske myndigheter hadde en finger med i spillet da såkalte studenter stormet den britiske ambassaden i Teheran.

Stormingen skal ifølge TV-kanalen Al Arabiya ha blitt planlagt av selveste Ayatollah Ali Khamenei - den øverste lederen i Iran. Kommandøren for den paramilitær organisasjonen Basij, Mohammad Reza Naqd, skal ha hatt regien for selve aksjonen.

Blant bevis for at iranske myndigheter var direkte involvert skal være selve mediedekningen. Ifølge Al Arabiya er soldater fra Basij avbildet. Dessuten sendte to statlige TV-kanaler - direkte kontrollert av Khamenei - direkte fra stormingen. Det er ikke tillatt med direktesendinger i Iran uten Khameneis tillaltelse, ifølge TV-kanalen.

Frykter bombing Midtøsten-ekspert og seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) følger dramatikken tett.

- Det har vært flere episoder i høst som har bidratt til økt spenning mellom Iran og Vesten. For det første et drapsforssøk mot den saudiarabiske ambassadøren i Washington som USA mener Iran sto bak og som de lagde en stor sak av. Så kom IAEA-rapporten om det iranske atomprogrammet som førte til økt mistenksomhet og skarpere front overfor Iran. Og til slutt stormingen av den britiske ambassaden i Teheran, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer