Frykter borgerkrig i Georgia

President Eduard Sjevardnadze nekter å gi fra seg makten etter at opposisjonen i går stormet parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjevardnadze har erklært unntakstilstand i 30 dager og advarer folket om at væpnede styrker kan bli satt inn.

Han har gitt opposisjonen 48 timer på å forlate det okkuperte parlamentet.

Fire armerte kjøretøyer og minst ti busser og minibusser med soldater tok seint i går oppstilling utenfor innenriksdepartementet i Georgias hovedstad Tbilisi. Soldater omringet departementsbygningen, som ligger om lag to kilometer fra parlamentet. Sjevardnadze ga i går kveld også opposisjonen 48 timer på å forlate parlamentsbygningen som de har stormet. Han skal ha tatt opphold på sitt feriested utenfor Tblisi etter at han ble brakt i sikkerhet til forsvarsdepartementet.

Uten blod

- En borgerkrig kan starte i morgen. Hvis jeg viser svakhet, vil folket aldri tilgi meg, sa Sjevardnadze til journalister.

Han kaller opposisjonens aksjon for et statskupp. Politiske analytikere frykter en borgerkrig hvis de væpnede styrkene er lojale mot Sjevardnadze. I går kveld tok begge parter æren for at det ikke var blitt blodige kamper i parlamentet.

Russlands president Vladimir Putin sa i går at utenriksminister Igor Ivanov skulle bli sendt til Georgia i natt for å overvåke situasjonen. Det er viktig for russerne at det ikke bryter ut borgerkrig, men det er også truende at opposisjonen er klart vestlig orientert. Også USAs utenriksminister Colin Powell og FNs generalsekretær er bekymret for situasjonen. Begge ber partene i Georgia om å avstå fra vold.

Situasjonen i landet har vært spent siden valget 2. november. Internasjonale valgobservatører har meldt om valgfusk, og et stort flertall av folket krever Sjevardnadzes avgang fordi den egentlige vinneren var opposisjonen.

Fløyelsrevolusjon

Rasende demonstranter trengte seg i går inn i parlamentsbygningen hvor president Eduard Sjevardnadze holdt den første talen til det nyvalgte parlamentet. Politi hindret ikke demonstrantene i å strømme inn i bygningen, og sikkerhetsfolk måtte frakte Sjevardnadze ut bakveien. Halvannen time seinere talte Sjevardnadze på tv. Han sa at opposisjonen har gjort statskupp, og at han ikke har noen planer om å trekke seg.

I parlamentet stormet demonstranter opp på talerstolen, knuste vannglass, slo med klubba og viftet med blomster som representerer det opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili kaller en fløyelsrevolusjon etter europeisk mønster.

Demonstranter stormet også presidentens kontor og satte fyr på kontorstolen hans.

Kvinnelig president

En annen opposisjonsleder, Nino Burjanadze, utnevnte seg selv til Georgias president inntil nytt parlamentsvalg og nytt presidentvalg er foretatt. Hun har en rolle i parlamentet som tilsvarer vår stortingspresident. Saakasjvili støtter henne. Begge framhevet i hele går at dette er en fredelig revolusjon.

NEKTER: President Eduard Sjevarnadze vegrer seg mot å gå av, men ble i går jaget ut av parlamentsbygningen sammen med livvaktene sine.
FOLKEOPPRØR: Store folkemasser brøt seg i går inn i parlamentsbygningen i Tblisi.