Frykter borgerkrig

BEOGRAD (Dagbladet): - Dersom Slobodan Milosevic kommanderer hæren mot folket, vil det bli den raskeste veien til hans egen undergang. Soldatene vil nekte, og kanskje vende våpnene den andre veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Faren er at Milosevic forsøker. Han har mistet all kontakt med virkeligheten, sier tidligere oberst Dragan Vuksic (54) til Dagbladet.

Dragan Vuksic kjenner Milosevic personlig gjennom mange år. Eksobersten håper og tror fortsatt at Milosevic vil tvinges til å gå av uten at blod blir spilt.

- Et eneste dødsoffer er ett for mye, understreker han.

Men Vuksic frykter det verste.

Inntil i fjor tjenestegjorde Vuksic i den jugoslaviske hæren (VJ) - som offiser, etterretningsmann og diplomat.

Han var medlem av den jugoslaviske delegasjonen under Dayton-forhandlingene som gjorde slutt på krigen i Bosnia høsten 1995.

I fjor sa han opp sin stilling sammen med sin mangeårige sjef, hærsjef og general Momcilo Perisic. Sammen dannet de partiet «Bevegelsen for et demokratisk Serbia» (PDS), som er ett av de 18 partiene i alliansen DOS, som står bak Vojislav Kostunica.

Blod på hendene

- Milosevic kan ikke stole på mer enn noen titalls generaler og 1000- 1500 mann fra spesialenhetene i militærpolitiet pluss sitt eget spesialpoliti. Dette er menn som har blod på hendene fra Kosovo og som nå har alt å tape. Selv blant generaler og toppoffiserer som fortsatt anses som lojale, kjenner jeg mange som er uenige med regimet. Foreløpig våger de ikke å vise det åpent, sier oberst Vuksic.

- Spesialenhetene og de mest trofaste generalene er det lite å gjøre med. De er indoktrinerte gjennom mange år. De vet at de risikerer å bli gjort ansvarlige for sine forbrytelser, understreker den tettvokste, energiske mannen, som forteller at han minnes samarbeidet med Thorvald Stoltenberg og general Vigleik Eide med glede.

Skyter ikke sine egne

Oberst Vuksic frykter ikke at den vanlige soldat og det store flertallet av offiserene vil la seg bruke mot folkemeningen.

- Soldatene vil ikke skyte på sine egne, sine medborgere fra samme landsby, fra samme stamme, som han uttrykker det.

Preget av kona

Om personen og politikeren Slobodan Milosevic sier oberst Vuksic:

- Han er for lenge preget av innflytelsen fra sin kone Mirjana Markovic. Han kan ikke lenger handle rasjonelt. Han skiller ikke lenger mellom løgn og sannhet. Hans fjernsynstale mandag var patetisk. Han tror åpenbart at han ikke bare er Jugoslavias redningsmann, men snakker om seg selv som hele Balkans redningsmann.

- Han lever i en virtuell verden, utenfor virkelighetens. Valgdagen forrige søndag var vendepunktet. Det kan være et spørsmål om dager, uker, i høyden et par måneder. Han og hans kone minner mer og mer om ekteparet Elena og Nikolae Ceausescu. De er ferdige. Spørsmålet som plager meg, er om det vil flyte blod.