Frykter borgerkrig

USA forsøker nå desperat å hindre at borgerkrig bryter ut i Irak. Samtidig forsøker president George W. Bush å gjenerobre støtte for krigen hos den amerikanske befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det ett år siden USA overførte makta i Irak til den irakiske interimsregjeringen. Bush holdt en tale for dagen. Han slo fast, som han har gjort i de siste dagene, at det ikke er noen grunn for USA å endre kurs i Irak - på tross av daglige angrep fra militante grupper og selvmordsbombere.

Irak i fjor og i dag

Antall daglige angrep utført av irakiske opprørere
Juni 2004:
45

Juni 2005: 70

Tallene kan være høyere ettersom det amerikanske militæret ofte ikke registrerer angrep der amerikanere ikke er direkte involvert.

Antall drepte soldater fra koalisjonsstyrkene
Juni 2004:
982

Juni 2005: 1931

Totalt har 1741 amerikanske og 89 britiske soldater blitt drept etter invasjonen av Irak.

Antall drepte irakiske sivile
Juni 2004:
ca. 10 000

Juni 2005: ca. 60 800

Overslagene varierer mye da det ikke føres noen statistikk over falne sivile irakere.

Strømforsyning (produksjon av megawatt)

Juni 2004: 4 293

Juni 2005: 4 035

Koalisjonen ligger langt bak sitt erklærte mål om 6 000 megawatt i juli 2004. De fleste irakere mangler pålitelig strømforsyning.

Arbeidsløse
Juni 2004:
40 %

Juni 2005: 40 %

Over en tredjedel av unge irakere står uten fremdeles uten arbeid.

Oljeproduksjon
Juni 2004:
2.29 fat pr. dag

Juni 2005: 2.20 fat pr. dag

Oljeproduksjonsanlegg blir stadig utsatt for angrep av opprørere.

Kilde: Brookings Institution, The Independent.

Bush forsøker nå å dempe amerikanernes uro over konflikten i Irak, som til nå har krevd 1740 amerikanske soldater livet.

Nei til krigen

Målingene viser nå at over halvparten av befolkningen i USA mener at invasjonen av Irak var et feilgrep. I går sto selvmordsbombere nærmest i kø i Irak. Minst 13 irakere og en amerikansk soldatat ble drept.

Bush ber amerikanerne være tålmodige. Han ber om forståelse for at det er vanskelig å etablere fred, demokrati og frihet i Irak. USA vil heretter bruke politiske virkemidler i landet, ikke bare militære, slår presidenten fast.

I går drepte en selvmordsbomber det eldste medlemmet av Iraks parlament. Han representerte det største sjia-muslimske partiet.

De sunni-muslimske opprørerne retter nå sine angrep direkte mot sjiamuslimene, mot personer, hus og moskeer.

Til nå er to sjia-muslimske medlemmer av parlamentet blitt drept. I forrige uke drepte bilbomber i Bagdad mer enn 40 sjia-muslimer.

Det er slike angrep som gjør at borgerkrigen, hvor sjia-muslimer og kurdere vil stå mot sunni-muslimene, nærmer seg skritt for skritt.

I går forsøkte også sjiamuslimenes mektigste ayatolla, Ali al-Sistani, å hindre at borgerkrigen bryter løs. Han vil at sunni-muslimene, som er i mindretall i Irak, og som hadde makta under Saddam Hussein, skal få garantert et viss antall plasser i parlamentet. Han mener at dette bør innlemmes i det nye grunnlovsforslaget, som legges på bordet i august.

Snakker sammen

I går satte USA i gang en ny militær aksjon i Irak. Det er den tredje på kort tid, og slike militære aksjoner har til nå ikke stoppet opprørernes selvmordsangrep. Samtidig har Bush gått med på at det opprettes en dialog med sunni-muslimske ledere. Både forsvarsminister Donald Rumsfeld og amerikanske generaler i Irak har bekreftet at møter mellom amerikanere og sunni-muslimer har funnet sted.

Men det er ikke snakk om forhandlinger ennå, heller ikke om møter med militante opprørere, hevdes det.

USA har innsett at hvis den nye sjia-muslimske regjeringen og sunni-muslimene ikke kan snakke i sammen, blir det ikke slutt på volden i landet på svært lang tid.

I løpet av året som er gått har det vært mer enn 470 bilbomber. Selvmordsbomber er nesten en daglig foreteelse, og bare i løpet av de to siste månedene er mer en 1330 mennesker blitt drept.

Det gjenstår å se om sunni-muslimene vil legge ned våpnene og gå til forhandlingsbordet.

BLODBAD: USA klarer ikke å knekke opprøret i Irak. I går drepte selvmordsbombere minst 12 mennesker nord for Bagdad. Blant de drepte var den sjia-muslimske medlemmet av det nye parlamentet Dhari Ali al- Fayadh.
BØNN FRA BUSH: President George W. Bush ber det amerikanske folket om å være tålmodige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer