Frykter borgerkrig

USA forsøker nå desperat å hindre at borgerkrig bryter ut i Irak. Samtidig forsøker president George W. Bush å gjenerobre støtte for krigen hos den amerikanske befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det ett år siden USA overførte makta i Irak til den irakiske interimsregjeringen. Bush holdt en tale for dagen. Han slo fast, som han har gjort i de siste dagene, at det ikke er noen grunn for USA å endre kurs i Irak - på tross av daglige angrep fra militante grupper og selvmordsbombere.

Bush forsøker nå å dempe amerikanernes uro over konflikten i Irak, som til nå har krevd 1740 amerikanske soldater livet.

Nei til krigen

Målingene viser nå at over halvparten av befolkningen i USA mener at invasjonen av Irak var et feilgrep. I går sto selvmordsbombere nærmest i kø i Irak. Minst 13 irakere og en amerikansk soldatat ble drept.

Bush ber amerikanerne være tålmodige. Han ber om forståelse for at det er vanskelig å etablere fred, demokrati og frihet i Irak. USA vil heretter bruke politiske virkemidler i landet, ikke bare militære, slår presidenten fast.

I går drepte en selvmordsbomber det eldste medlemmet av Iraks parlament. Han representerte det største sjia-muslimske partiet.

De sunni-muslimske opprørerne retter nå sine angrep direkte mot sjiamuslimene, mot personer, hus og moskeer.

Til nå er to sjia-muslimske medlemmer av parlamentet blitt drept. I forrige uke drepte bilbomber i Bagdad mer enn 40 sjia-muslimer.

Det er slike angrep som gjør at borgerkrigen, hvor sjia-muslimer og kurdere vil stå mot sunni-muslimene, nærmer seg skritt for skritt.

I går forsøkte også sjiamuslimenes mektigste ayatolla, Ali al-Sistani, å hindre at borgerkrigen bryter løs. Han vil at sunni-muslimene, som er i mindretall i Irak, og som hadde makta under Saddam Hussein, skal få garantert et viss antall plasser i parlamentet. Han mener at dette bør innlemmes i det nye grunnlovsforslaget, som legges på bordet i august.

Snakker sammen

I går satte USA i gang en ny militær aksjon i Irak. Det er den tredje på kort tid, og slike militære aksjoner har til nå ikke stoppet opprørernes selvmordsangrep. Samtidig har Bush gått med på at det opprettes en dialog med sunni-muslimske ledere. Både forsvarsminister Donald Rumsfeld og amerikanske generaler i Irak har bekreftet at møter mellom amerikanere og sunni-muslimer har funnet sted.

Men det er ikke snakk om forhandlinger ennå, heller ikke om møter med militante opprørere, hevdes det.

USA har innsett at hvis den nye sjia-muslimske regjeringen og sunni-muslimene ikke kan snakke i sammen, blir det ikke slutt på volden i landet på svært lang tid.

I løpet av året som er gått har det vært mer enn 470 bilbomber. Selvmordsbomber er nesten en daglig foreteelse, og bare i løpet av de to siste månedene er mer en 1330 mennesker blitt drept.

Det gjenstår å se om sunni-muslimene vil legge ned våpnene og gå til forhandlingsbordet.

BLODBAD: USA klarer ikke å knekke opprøret i Irak. I går drepte selvmordsbombere minst 12 mennesker nord for Bagdad. Blant de drepte var den sjia-muslimske medlemmet av det nye parlamentet Dhari Ali al- Fayadh.
BØNN FRA BUSH: President George W. Bush ber det amerikanske folket om å være tålmodige.