Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter bråk i Zimbabwe

Tre dager uten valgresultat. Frustrerte velgere krever svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag gikk folket i Zimbabwe til urnene og ga sin stemme i valg på president og representanter til nasjonalforsamlingen. Tre dager senere har myndighetene ennå ikke offentliggjort noe endelig valgresultat. Regjeringens representanter sier det tar tid å «verifisere og harmonisere stemmene», melder CNN.

Kommisjonen frykter at regjeringen tar seg lang tid for å kunne forfalske valgresultatet.

- Ryktene har begynt å svirre. Atmosfæren er svært spent, med mange konspirasjonersteorier, sier Tedai Biti, generalsekretær i opposisjonspartiet MDC.

Opposisjonen er redd frustrerte velgere kan ende i opptøyer i gatene dersom de ikke snart får valgresultatene. Internasjonale observatører er redd situasjonen kan bli voldelig som i Kenya tidligere i år.

Utropt Tsvangarai til vinner

Opposisjonen har selv samlet inn resultater fra de lokale valglokalene, som viser at MDCs presidentkandidat Morgan Tsvangarai har vunnet valget med 60 prosent av stemmene, Robert Mugabe skal ha fått 30 prosent, mens den uavhengige kandidaten Simba Makoni har fått 10 prosent.

- Vi har blitt fortalt at den statlige valgkommisjonen vil annonsere at Mugabe har vunnet valget med 52 prosent, sier Biti til nyhetsbyrået AP.

En kandidat må få over 50 prosent av stemmene for å vinne valget, hvis ikke kreves det en ny valgrunde for å kåre vinneren.

ELENDIGE FORHOLD: Lange køer for å kjøpe mat, arbeidsledighet på 80 prosent og en forventet levealder på 35 år viser den elendige forfatninger som Zimbabwe er i. Foto: Scanpix
ELENDIGE FORHOLD: Lange køer for å kjøpe mat, arbeidsledighet på 80 prosent og en forventet levealder på 35 år viser den elendige forfatninger som Zimbabwe er i. Foto: Scanpix Vis mer

Den statlige valgkommisjonen har ikke kommet med noen resultater i presidentvalget. En gruppe uavhengige organisasjoner i landet har utropt Tsvangirai som vinneren med 49 prosent av stemmene, men dermed ikke nok til å vinne valget i første runde.

Den statlige valgkomitéen brukte mer enn et døgn på å offentliggjøre resultatene fra 110 valgdistrikter. MDC har vunnet 57 av disse, Mugabes parti har vunnet 53. Mindre partier har tatt de ti siste. Det er tilsammen 210 ulike valgdistrikt.

Frykter opptøyer som i Kenya

Tidligere har resultatene fra de ulike kretsene blitt offentliggjort fortløpende etter hvert som de har kommet inn, men nå går dette usedvanlig tregt. Opposisjonen har foretatt sin egen opptelling etter valget ved at deres representanter har ringt inn lokale resultater og de mener de har vunnet en klar seier.

- Vi har vunnet valget. En seier til Mugabe er ikke mulig når du ser på de rette resultatene, sier Tendai Biti, generalsekretær i MDC til BBC.

Begge sider har proklamert seier etter valget, og opposisjonen hevder at den langsomme opptellingen vitner om fusk fra regjeringens side. Dersom regjeringen erklærer at Mugabe har vunnet valget fryktes det at folkets misnøye utvikler seg til voldelige opptøyer, som i Kenya tidligere i år.

Flere europeiske land krever at regjeringen offentliggjør resultatet straks.

- Zimbabwes valgkommisjon må straks kunngjøre alle de offisielle resultatene, særlig resultatet av presidentvalget, heter det i en kunngjøring undertegnet utenriksministrene i Frankrike, Italia, Nederland, Slovakia, Slovenia, Spania og Storbritannia.

80 prosent arbeidsledighet

Hvis resultatene fra MDC viser seg å stemme er det et knusende nederlag for Mugabe som har styrt landet siden 1980, da han styrtet det hvite minoritetsstyret i landet. Mugabe var først en populær president som fikk Zimbabwes økonomi på fote, han satset på utdanning og helsetjenester til de millioner av svarte som ble nektet disse tjenestene under kolonistyret.

Zimbabwes kollaps begynte da Mugabe begynte å ta landeiendommer fra den hvite eliten. Presidenten sa han ville føre eiendommene tilbake til den svarte befolkningen, men isteden skapte han en ny elite da han ga eiendommene til slektninger og venner som lot landbrukseiendommene forfalle.

I dag er en tredjedel av befolkningen avhengig av matutdelinger. Det er kronisk mangel på mat, medisiner, rent vann, elektrisitet og drivstoff.

En tredjedel har flyktet over landegrensene til naboland i håp om en bedre framtid. 80 prosent er arbeidsledige og forventet levealder har falt fra 60 til 35 år.

VENTER I SPENNING: Innbyggerne i Zimbabwe suger til seg den informasjonen om valget som er tilgjengelig. Det fryktes opptøyer dersom president Mugabe erklærer seg som vinner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media